Türkiye'de geliştirilen Monument, yeni nesil, güvenli ve akıllı bir depolama cihazı

Türkiye'de geliştirilen Monument, yeni nesil, güvenli ve akıllı bir depolama cihazı

Dosyaları bulutta depolamanın maliyeti gittikçe aşağı iniyor ancak depolama cihazlarının sonunun geldiğini söylemek için henüz erken. Son dönemde artan hack'lenme skandalları ve iCloud hack'lenmesi gibi spesifik vakalar, cihazların bir süre daha dolaşımda olacağını gösteriyor. Elbette önemli geliştirmelerle. Türkiye'den bir donanım girişimi Monument, yine aynı adlı cihazıyla yeni nesil bir depolama çözümünün nasıl olması gerektiği sorusuna cevap veriyor.

Bulut depolama çözümlerini güvenlik, gizlilik ve platform bağımlılığı gibi sınırlamalar nedeniyle tercih etmeyen kullanıcıları hedefleyen Monument, piyasadaki harici diskler ve bilgisayarlara göre oldukça gelişmiş bir çözüm sunuyor. Söz konusu donanımlarda içerik yönetiminin bilgisayara bağlı olarak kullanıcılar tarafından yapılması gerekirken Monument, bir bilgisayara gerek duymadan; kamera ve cep telefonlarındaki içeriğin saklanmasını, otomatik olarak gruplanmasını, zaman ve lokasyona göre ayrıştırılabilmesini sağlıyor. Dosyalarınızı otomatik olarak yedekleyen Monument, yüklediğiniz video, fotoğraf ve diğer dosyaları internet bağlantısı olmadan TV'den görüntülemenizi de sağlıyor.

monument2

Monument, 12 yıl boyunca gömülü donanım tasarımı ve yazılım üzerine çalışan iki kurucu ortak: Ercan Erciyes ve Semih Hazar imzasını taşıyor. Tüm donanım ve yazılımı altı aylık bir sürede geliştirdikleri Monument henüz prototip aşamasında Startupbootcamp İstanbul'un 2015 seçkisine kabul edilen girişimler arasında yer aldı. Girişimden aldığımzı bilgilere göre, Monument, standart USB disklere bağlandığında kişiye özel bulut oluşturabiliyor ve istendiğinde yenileri eklenerek saklama kapasitesi arttırılabiliyor. Aynı zamanda otomatik olarak, tercih edilen başka bir bulut servisine içeriği şifreleyerek ilave yedek alınmasını da sağlıyor. Bilgiler herhangi bir üçüncü parti ile paylaşılmıyor.

monument3

Geliştirmelere devam eden Monument ekibi, yeni nesil depolama cihazlarını bu yıl sonunda Kickstarter veya Indiegogo gibi bir kitle kaynaklı fonlama platformundan ön siparişe açmayı planlıyor. Cihazın fiyatı henüz belirlenmemiş ancak ekip, gizlilik ve güvenlik konularının bu alandaki ihtiyacı gittikçe daha kritik hale getireceği konusunda kendilerine güveniyorlar. "'Bir otele yerleştiğinizde herkesin kendine özel bir alanı ve yatağı vardır. Fakat otel yönetimi sizin ve başkalarının güvenliği için odanıza girip eşyalarınızı kontrol etmek istese ne hissederdiniz?'Bugün çok önemsiz görünüyor ama yakın bir gelecekte sanıyorum bu konu üzerine çok konuşulacak" diyor  Ercan Erciyes ve bu konuda haklı olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.