Paylaşımlı ofis kavramı Türkiye'de yaygınlaşmaya devam ediyor. Paylaşım ekonomisinin bu önemli kategorisinde size tanıtacağımız yeni oyuncu Bobiler.org'un kurucuları tarafından hayata geçirilen Komunite.org.
Temmuz 2015'te Ezgi Tüzün ve Ozan Tüzün (röportaj) tarafından kurulan Komünite, Kadıköy'de 250 metrekarelik bir ofisle hizmet veriyor. Şimdilik 70 metrekarelik bir alanı ortak kullanıma açan girişimciler, yaratıcı işlerle uğraşan veya uğraşmak isteyen kişileri Komünite'ye çekmek istiyor.
Komünite içinde şu anda Bobiler.org, 140 Journos, Gastronomika, Enstitü ekipleri yer alıyor. Ozan Tüzün, Komünite'yi düzenleyecekleri eğitimlerle benzerlerinden farklılaştırmak istediklerini söylüyor ve "Bizim amacımız bir yaratıcı insanlar Komünite'si yaratmak. İnsanları çeken şeyin masa-sandalye değil, ortam ve diğer insanlar olduğunu düşünüyoruz." diye ekliyor.
'Doğal bir girişimcilik merkezi'
xYalnızca ortak çalışma alanı değil, tanışma/çevre edinme alanı olarak da büyümek isteyen Komünite, üyeleri için ortak faydayı ön planda tutmak niyetinde. Dolayısıyla Komünite'nin başarılı girişimcilerin katılımıyla zaman içinde doğal bir girişim merkezi haline dönüşebileceğini söyleyebilirim. Eğitimlerin dışardan katılımcılara da açık olması da bu ihtimali güçlendiriyor.
Bireysel katılımcılar yavaş yavaş Komünite'ye katılmaya başlamış ve muhtemelen bu yazıdan sonra daha fazla girişimci Komünite'ye gösterilen ilgi artacak.
Şu anda Komünite'ye aylık 275 TL + KDV bedelle kayıt olunabiliyor. Günlük veya haftalık kullanım sunmayan ofis ortamında internet, yazıcı/tarayıcı ve kahve/çay gibi temel ihtiyaçlar karşılanıyor. Komünite'yi şirket adresi olarak göstermek gibi profesyonel hizmetler sunulmuyor.
Komünite paylaşımlı ofis alanında Wework gibi yüz milyonlarca yatırım alan yabancı girişimler var. Ama şahsi görüşüm Türkiye koşullarında Komünite gibi basit ve uygun fiyatlı paylaşımlı ofislerin girişimcilere daha faydalı olacağı yönünde.
Bu konudaki değerli yorumlarınızı bekliyoruz.