3D yazıcıyla üretilen ilaç ABD'de onaylandı

3D yazıcıyla üretilen ilaç ABD'de onaylandı

Üç boyutlu yazıcıların kullanım alanı oldukça çeşitli ve bu teknolojinin önümüzdeki yıllarda birçok sektörde köklü değişiklikler yaratması bekleniyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'de bu tezi doğrular nitelikte bir karar açıklayarak, ülkede üç boyutlu yazıcı ile üretilen ilk hapı onayladığını duyurdu.

Aprecia Pharmaceuticals şirketi tarafından üretilen tablet ilaç, hastaların epilepsi nöbetlerini kontrol altında tutmalarına yardımcı oluyor. İlaç piyasada Spritam ismiyle biliniyor. Şirketlerin ilaçlarını hastalara sunmaları için ABD'de Gıda ve İlaç İdaresi'nin onayını almaları gerekiyor. Onayla birlikte Aprecia Pharmaceuticals bu onayı alan ilk şirket oldu. Karardan sonra şirket diğer ilaçları için de onay başvurusunu yapacağını açıkladı.

Üç boyutlu yazıcıyla üretilen ilaç aynı zamanda hastalar için önemli bir yeniliği de beraberinde getiriyor. Normalde büyük ilaç firmaları ürünlerini büyük fabrikalarda standart tabletler ve miligramlar halinde üretiyorlar. Ancak üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle doktorlar hastaya özel olarak ayarlanmış miligramlı ilaçlar verebilecek. Örneğin bu son karara konu olan Spritam, normalde 1000mg'lık tabletler halinde üretiliyor. Ancak doktor hastasının 380mg kullanmasını uygun görürse şirket hastaya özel olarak o dozda ilaç üretebilecek. Bu da seri üretim yapan şirketler için ve hastalar için oldukça kritik bir gelişme.

Üç boyutlu yazıcıyla üretilen ilk Spritam serisinin 2016 birinci çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Görsel Kaynak: Sergi Lopez Roig / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.