Google, otomotiv alanındaki çalışmaları için ayrı şirket kurmuş!

Google, otomotiv alanındaki çalışmaları için ayrı şirket kurmuş!

Google'ın elektrikli sürücüsüz otomobiller üzerinde yıllardır çalıştığı biliniyor. Ancak şirketin bu çalışmalarını ne kadar derinleştirdiği ve hukuki yapısı hakkında yeni ve ilginç detaylar ortaya çıktı. The Guardian'ın haberine göre Google, akıllı otomobil ve araç sistemleri üzerindeki çalışmaları için 2011 yılında Google Auto LLC isimli bir alt şirket kurmuş ve tüm yasal kayıtları bu şirket üzerinden gerçekleştirmiş.

Google'ın otomotiv alanındaki çalışmaları için kendisine bağlı ayrı bir şirket kurmasının temelinde iki ana sebep yatıyor gazeteye göre. İlk olarak, şirketin ürettiği prototip araçların karışabileceği kazalardan ve diğer istenmeyen durumlardan yasalar karşısında direkt olarak Google'ın değil alt şirketin sorumlu olmasını sağlamak. Aynı zamanda ileride yatırımcılarla yaşanabilecek problemlerin veya açılabilecek mali davaların Google ile ilişkilendirilmesi yerine yine Google Auto LLC ile ilişkilendirilmesi. Google böylece kendi varlıklarını koruyabilecek.

Google Auto LLC'nin başındaki Chris Urmson'ın yaptığı açıklamalara göre şirket tüm büyük otomobil üreticileriyle çeşitli toplantılar gerçekleştirmiş. Bunların arasında özellikle ABD'de pazarı kontrol eden General Motors, Ford, Toyota, Daimler ve Volkswagen gibi şirketler ilk sırada yer alıyor. Chris Urmson, otomobil üretmenin başlı başına çok büyük bir iş olduğunu, ciddi bir bilgi birikimi gerektiğinin farkında olduklarını, sıfırdan bir araç üretmek yerine kendi geliştirdikleri teknolojinin mevcut modellerin bazılarına uyarlanabileceğini belirtmiş. Ancak şirket bugüne kadar bu yönde resmi herhangi bir işbirliğine imza atmış değil.

Yine belgelerde ortaya çıkan bilgilere göre Google, kendi ürettiği sürücüsüz otomobil prototipinde kullandığı Prius modelini 2011 yılında Lexus SUV'larıyla değiştirmiş. Google Auto'nun belgelerinde 23 farklı sürücüsüz Lexus SUV modelinin üretilmiş olduğu belirtiliyor. Belgelere göre Google'ın herkes tarafından bilinen ve videoları yayınlanan sürücüsüz küçük otomobilinin teknik özellikleriyle ilgili. Bu araç arkadan çekişli ve 20-30kW elektrikli motora sahip (Tesla'nın motor gücünün 300kW dolaylarında olduğunu belirtelim) ve saatte maksimum 30km hız yapabiliyor. Araçlar Google'ın partnerleri arasında yer alan Roush Engineering tarafından Detroit dışında üretiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.