Google, ilk sürücüsüz otomobilini resmi olarak tanıttı

Google'ın bir süredir sürücüsüz otomobil geliştirme konusunda attığı adımları zaten biliyorduk ancak prototipler üzerinden Google'ın nasıl bir modelle karşımıza çıkacağını bilmiyorduk.
Google, ilk sürücüsüz otomobilini resmi olarak tanıttı

Google Self Driving CarGoogle'ın bir süredir sürücüsüz otomobil geliştirme konusunda attığı adımları zaten biliyorduk ancak prototipler üzerinden Google'ın nasıl bir modelle karşımıza çıkacağını bilmiyorduk.

Sürücüsüz otomobiller önce plaka alma izni aldı, ardından da ehliyet alma izni. Tüm bunlar zaten bir aracın geleceğine işaret ediyordu.

Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin, Code Conference'da Google'ın sürücüsüz otomobilini resmi olarak tanıttı. Daha önce test aracı olarak Toyota Prius ve Lexus gibi alışagelmiş araçlar kullanan Google'ın, çok farklı bir prototiple karşımıza çıktı. Bu araçlarla çıktıkları yolda, sürücüsüz otomobil için gereken fonksiyonilite konusunda da tecrübe edinen Google, ortaya bu otomobili çıkarmış oldu ve bunun bir ilk adım olduğunu da belirtelim.

Vehicle Prototype

Şimdi dilerseniz biraz da Google'ın sürücüsüz otomobilinin özelliklerinden bahsedelim. Google'ın sürücüsüz otomobilimde herhangi bir gaz, debriyaj ve fren pedalı bulunmuyor. Aracı sadece Google mühendislerinin elinden çıkan yazılımla ve üzerindeki sensörler aracılığıyla çalışacak. Sürücüsüz otomobili sizi pek çok dertten kurtardığını da belirtmeliyiz. Bu araç sayesinde artık trafik daha düzenli işleyecek, mesela sarhoşken ya da yorgunken, bu aracı kullanmanız güvenlik açısından problem oluşturmayacak.

Resmi olarak tanıtılan ilk prototip araç, 2 kişilik kapasiteye sahip. Her iki koltukta da emniyet kemeri bulunuyor. Aracın içerisinde otomobilin rotasını gösteren bir ekran mevcut, bunun yanı sıra yine araçta Start/Stop tuşu özelliği var. Maksimum hızı 25 mil olan araç tabii ki Google tarafından geliştirilmeye devam edilecek.

Bu ilk prototipin bile Eylül 2014'den önce ehliyet alamayacağı bilgisine sahibiz. Google da bu konuda belki de temkinli bir açıklama yaparak, sürücüsüz otomobillerinin pilot programının birkaç yıl içinde Kaliforniya'da başlayacağını açıkladı. Tıpkı Google Glass'da olduğu gibi benzer bir programla çıkacağını, aracın bir yandan geliştirmelerine devam edileceğini, hatta tasarımının da o ölçüde geliştirileceğini düşünüyoruz.

Hemen aşağıda izleyebileceğiniz videoda, yolcuların Google'ın sürücüsüz otomobili ile ilk deneyimleri de yer alıyor:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.