Küresel girişim ekosistemi raporu 2015'e göre Berlin ve Singapur 'yükseliyor'

Küresel girişim ekosistemi raporu 2015'e göre Berlin ve Singapur 'yükseliyor'

Küresel çapta girişim ekosistemlerini analiz eden Compass, 2015 yılı raporunu Global Startup Ecosystem Ranking adıyla yayınladı. Dünyanın farklı ülkelerinden önde gelen girişim merkezlerini inceleyen raporda maalesef İstanbul/Türkiye yer almıyor ancak 20 farklı şehir hakkında güzel detaylar var.

2012 yılında Startup Genome Project adıyla yayınlayan rapor Silikon Vadisi'nden Singapur'a, Toronto'dan Tel Aviv'e kadar 20 farklı kentin girişimcilik ekosistemini farklı kriterlere göre değerlendiriyor ve bu pazarlara dair bir büyüme endeksi (puanı) belirliyor.

Performans, yatırım(fon), pazar erişimi, yetenek ve girişim deneyimi gibi 5 farklı değerlendirme yapan Compas'ın raporunda teknoloji odaklı girişimciliğin artık Silikon Vadisi ile sınırlı olmadığı ve tüm dünyaya yayıldığının altı çiziliyor. 'Girişimimi nerede kurmalıyım?' ve 'Yeni ofisimi hangi şehirde/ülkede açmalıyım?' sorularına yanıt niteliğindeki rapor yatırımcılar için de yol gösterici bir nitelik taşıyor.

Girisim ekosistemleri

152 sayfalık rapor girişim ekosistemlerini tanımak adına oldukça detaylı bilgiler sunuyor ama aşağıdaki karşılaştırmalı tabloya bakarak en iyi girişimcilik merkezlerini tek çerçevede görmek mümkün.

Silikon Vadisi, 5 farklı kriterin dördünde 1. sırayı alarak genel sıradaki liderliğini korumaya devam ederken New York'un 3 basamak atlamış olması dikkat çekiyor. Listede 7 sıra atlayan Singapur, 6 sıra atlayan Berlin ve 4'er sıra atlayan Bangalore ile Sydney de girişimciler için yükselen değerler arasındaki yerini alıyor. Tel Aviv'in 3 sıra, Seattle'ın 4 sıra gerilediği raporda Amsterdam ve Montreal listeye yeni giriş yapan iki şehir oluyor.

Moskova, yetenekler açısından 2. sırada, en hızlı büyüme endeksine sahip merkez Berlin

Listenin alt sıralarına baktığımızda ise genel sıralamada 13. olan Moskova'nın yetenek kriterinde 2 numara olması hemen göze çarpıyor. Büyüme endeksi sıralamasında ise 10 puan alan Berlin'in Avrupa'nın yeni girişimcilik merkezi olma iddiasını somutlaştırdığını da söyleyebiliri ki bunda Rocket Internet'in payının olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz.

Compass'ın raporunda çıkış yapan girişimler ve yatırımcılar/yatırımlar açısından büyüme oranları da paylaşılıyor.

2015 Global Startup Ecosystem Ranking raporunu şu sayfadan indirebilir. Konumunuza (sadece coğrafi açıdan değil) göre oldukça faydalı bilgilere erişebilirsiniz. 'Çıkış yapma sayısındaki artışı' gösteren aşağıdaki sayfanın da raporda İstanbul'un adının geçtiği tek sayfa olduğunu belirtelim.

Girisim Merkezleri Istanbul Compass

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.