Apple Watch ne kadar sattı?

Borsaya açık şirketlerin çeyrek raporlarının yayınlanmasıyla merak edilen birçok detay da ortaya çıkmış oluyor. Apple da 2015 3. çeyrek raporunu yayınladı. Bu raporun ayrı bir önemi vardı, çünkü en çok merak edilen sorunun yanıtı orada olabilirdi: Apple Watch piyasaya çıktığı günden bu yana ne kadar sattı?

Raporu açıklayan Apple CEO'su Tim Cook, geçen Eylül'de aldıkları önemli bir kararı basın toplantısında paylaştı. Buna göre şirket Apple Watch'un satışa çıktıktan sonraki ilk birkaç çeyrekte satış adetlerini açıklamayacak. Bu aldıkları kararın şeffaflıkla ilgili olmadığını söyleyen Tim Cook, Apple Watch için çok çalıştıklarını ve ürünün satış adetleri ve buna bağlı tartışmalarla gölgede kalmasını istemediklerini söyledi.

1.-Ceyrek-2012-3.-Ceyrek-2015

Buna rağmen birçok analist Apple Watch'un satış adetleriyle ilgili analizler yayınladı. Apple, akıllı saatinin satışlarını "Other(Diğer)" kategorisine dahil ediyor. Bu kategori içerisinde iPod, Beats ürünleri ve Apple TV yer alıyor. Bir önceki çeyreğe göre kıyaslandığında bu kategorinin geliri yüzde 56 artarak 2,6 milyar dolara yükselmiş. Geçmiş çeyrekteki iPod, Beats ürünlerinin satışlarının kıyaslandığı bir analiz yapan uzmanlar Apple'ın 2,5 ile 3 milyon arasında Apple Watch sattığını belirtiyorlar.

2015 üçüncü çeyreğinin tümü değerlendirildiğinde ise şirket 49,6 milyar dolar gelir ve 10,7 milyar dolar kâr elde etti. Bu sayılarla birlikte Apple'ın kasasında tuttuğu toplam nakit para ise tam 202,8 milyar dolar.

iPhone ve iPad satışları nasıl gidiyor?

Apple 2015 üçüncü çeyrekte toplam 47,5 milyon iPhone satışı gerçekleştirerek 31 milyar dolar gelir elde etti. 2014 üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında bu çeyrekte yüzde 35 artmış ancak 2015 ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında yüzde 22 düşüş gerçekleşmiş. Analistlere göre sonbaharda yeni bir iPhone modeli gelme ihtimali yüzünden kullanıcılar yeni iPhone modeli satın almıyor ve bu da çeyrekteki satışları etkiliyor.

apple-ipad

iPad satışları ise düşmeye devam ediyor. Son çeyrekte şirket 11 milyon iPad satışı gerçekleştirerek 4,5 milyar dolar gelir elde etti. Tabi ki bu satış rakamıyla birlikte iPad, tablet pazarını domine etmeye devam ediyor. Ancak genel grafiğe baktığımızda iPad satışlarında düzenli bir düşüş yaşandığı görülüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.