YC'a kabul edilen yerli girişim Zeplin yazılımcıyla tasarımcı arasındaki iletişim problemini çözme niyetinde

YC'a kabul edilen yerli girişim Zeplin yazılımcıyla tasarımcı arasındaki iletişim problemini çözme niyetinde

Geçtiğimiz sene içinde İstanbul'da başlayan bir girişimcilik hikayesi olan Zeplin, kısa bir süre önce dünyaca ünlü girişim hızlandırıcı Y Combinator'ın YC S15 sınıfına kabul edilmesiyle San Francisco'ya taşındı.

Yazılım geliştiricilerle arayüz tasarımcılarının sürekli yaşadığı iletişim problemine çözüm olmayı amaçlayan uygulama, kullanıcılarına zaman kazandırıp ortaya daha başarılı ürünler koymalarına yarıyor.

Arayüz tasarımcılarının belirlediği font boyutu/kalınlığı, tasarımsal öğeler arası boşluklar, 'border' yani kenarlar, renk kodları ve daha birçok detaya dikkat etmeden 'tasarımıın benzerini ortaya çıkaran' yazılım geliştiriciler günümüz dünyasında hala çözümü olmayan bir problem.

Tam olarak bu problem üzerine eğilen Zeplin ise arayüz tasarımcılarının ortaya çıkardıkları tasarım dosyalarını oldukça kolay/hızlı bir şekilde yazılım geliştiriciler için anlamlı ve kolay okunabilir hale getiriyor. Böylelikle hem her iki taraf da zamandan kazanırken hem de ortaya daha başarılı ürünler çıkıyor.

Zeplin uygulaması içinden bir ekran görüntüsü
Zeplin uygulaması içinden bir ekran görüntüsü

Sıfır reklamla 36 bin kullanıcı

Bugüne kadar herhangi bir pazarlama faliyetinde bulunmadan 36 bin kullanıcıya ulaşan Zeplin'i Slack, Pinterest ve Prezi gibi önemli markalar da çoktan kullanmaya başlamış bile.

Mac uygulaması üzerinden kullanıcılarına ulaşan Zeplin'i aynı zamanda web arayüzü üzerinden de kullanmak mümkün. Bunun dışında şimdilik yalnızca Sketch ile çalışabilen Zeplin, yakın zamanda Adobe Photoshop desteği ekleyerek Photoshop'ta hazırlanmış tasarım dosyalarının da 'import' edilmesine izin verecek.

Zeplin'in planları arasında Photoshop desteği haricinde ekip içi iletişimi kolaylaştırmak adına Dropbox ve Slack entegrasyonları geliştirmek de bulunuyor.

Zeplin ekibi çalışıyor
Zeplin ekibi çalışıyor

Berk Çebi, Pelin Kenez, Merih Akar ve İsmail Ceylan'ın kurucu ortaklığında kurulan Zeplin'in gelir modeliyse kullanıcılardan talep ettiği aylık üyelikler üzerine kurulu. Bir proje için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Zeplin'de proje sayısı arttıkça yükselen, aylık 15 dolarla 100 dolar arası bir fiyat skalası mevcut. Bu arada hemen belirtelim, Zeplin'de her bir plan için dilediğiniz kadar ekip arkadaşınızı uygulamaya davet edebiliyorsunuz.

"Egosuz, herkesin birbirine yardım etmekten keyif aldığı bir ortam"

Son olarak Zeplin kurucu ortaklarından Pelin Kenez ile konuştuğumuzda kendisinin YC'deki ilk günleri hakkında yorumu şu şekilde oldu:  "Süreç bütün startup dünyası gibi çok hızlı gidiyor ama YC’da bu daha da hızlı. Tek odaklandığımız şey ürün ve kullanıcılar. Yatırım, iş planı, finans dokümanlar... Bunların hepsinden önce ‘ürün’ disipliniyle yönlendiriyor bizi YC. Yani ‘make something people love’. Egosuz, herkesin birbirine yardım etmekten keyif aldığı bir ortam."

Kenez'in Zeplin'in bugüne kadar gördüğü tepkiler üzerine yorumu ise "Tepkiler çok motive edici, sadece bir gün Zeplini kapamak zorunda kaldık ve yüzlerce mail ve tweet aldık kullanıcılardan, ‘işlerimiz durdu, çalışamıyoruz’ diye. Hiç reklamsız, 36K kullanıcıya ulaştı Zeplin. Bütün motivasyonumuz kullanıcılardan şu an :)" şeklinde oldu.

Aynı zamanda İstanbul'da düzenlenen Startupbootcamp'in ilk dönem mezunu olan Zeplin'le ilgili gelişmelerden sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz. Zeplin'i hemen şimdi zeplin.io'da inceleyebilir, girişimle ilgili gelişmeleri Twitter'da @zeplin_io üzerinden takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.