Cem Sertoğlu'nun yatırım yaptığı coğrafya uzunca bir süredir Türkiye ile sınırlı değil ve Sertoğlu 2013 yılında ortak olarak katıldığı Earlybird Venture Capital'ın Doğu Avrupa ve Türkiye'ye odaklanan fonu Digital East Fund aracılığıyla yaptığı yatırımlarla da bunu doğruladı.
Sertoğlu'nun yatırımcılık geçmişi, başarılı girişimler için geçerli olan "doğru yerde doğru zamanda" olma ön koşulunun yatırımcılar için de geçerli olduğunun bir kanıtı niteliğinde. Gittigidiyor, Yemeksepeti gibi Türkiye'de kendi dönemlerinin en çok ses getiren çıkışlarını yapan girişimlerin erken dönem yatırımcıları arasında yer alması, melek yatırımcısı olarak desteklediği WikiMart.ru'nun bir süre sonra yarı yarıya Tiger Global'a satılması gibi örnekler verilebilir buna.
Cem Sertoğlu eski bir girişimciden masanın yatırımcılık tarafına oturanlardan. Bu nedenle girişimcilerle empati yapması çok da zor değil. Ancak ve ancak bir girişimci şu üç cümleden birini sarf etmiyorsa:
- "Startup/girişimcilik ekosisteminde, etkinliklerde vs. çok vakit geçiriyoruz." Çünkü Sertoğlu, tanıdıkları en iyi takımların genelde bu tip etkinliklerde harcayacak vakti olmadığını söylüyor.
- "Network, tanıdıkları ve bizi etkileyeceğini düşündükleri isimleri sıralamaya başlamaları." Bu bazen faydalı olabilse de, Sertoğlu'na göre, girişimcilere genelde çok kısa süren avantaj sağlıyor.
- "Rakibimiz yok", Sertoğlu'na göre "neredeyse her zaman yanlış bir cümle."
Sertoğlu da girişimci ekibin odaklandığı konudaki uzmanlığına bakıyor. Bununla birlikte ikna edilebilmesi için, girişimin belirli bir alanda sadece inovasyon yapması yeterli koşulları sağlayamayabiliyor, girişimin kendi alanında spesifik sorulara yanıt vermesi gerekiyor. Bunlar:
- Girişimci, çözmeye çalıştığı problemi ne kadar iyi anlıyor? Halihazirda var olan benzer çözümler neden yetersiz kalıyor? İnovasyon, yeterince büyük bir avantaj sağlıyor mu?
- Öyleyse? Yukarıda bahsettigimiz avantajın finansal yansıması nasıl olacak? Burada yeterince büyük bir pazar var mı?
- Bu takım, bu işin altından nasıl kalkacak? Geçmişlerinde büyük başarılar var mı? Ekipte eksiklikler var mı? Varsa nasıl tamamlanacak?
Yazı dizimiz başladığından bugüne kadar görüşlerine yer verdiğimiz iki yatırımcı gibi Cem Sertoğlu da yatırım aşamasının "mutlu son" olduğu yönündeki görüşün yaygınlıkla kabul görmesini bir hata olarak niteliyor. Sonuçta girişimin tek yapması gereken işine odaklanmak.
Bazı girişimciler, yatırım almayı, akıllarındaki işi denemek için bir vize gibi düşünüyorlar. Yatırımcı ise, zaten yola çıkmış bir gemiye binmek ister. 'Biri bize yatırım yaparsa, bu işi bir deneriz', yatırımcı için itici bir yaklaşım.
Yazı dizimizdeki tüm haberlere ulaşmak için bağlantıyı takip edebilirsiniz.