Geçen hafta Türkiye'de kurulmakta olan Bilişim Vadisi'nin işsizlikle imtihanını tartışmıştık. Son yıllarda yazılımın yakaladığı güç her alanda hissedilmeye başlandı ve artık donanımların öne çıkıp işlerimizi elimizden aldığı bir dönemin başındayız. Bu duruma karşı koymak neredeyse imkansız ama tüm bakış açıları, en azından temenniler o kadar da olumsuz değil.
2020'de 10 milyon sürücüsüz aracın yollarda olacağı, doktorların işlerinin bile yüzde 80 oranında teknoloji tarafından karşılanacağı vb. öngörüler var ve bu durum teknolojinin ulaşacağı nokta hakkında gerçekçi ipuçları veriyor. Ancak yapay zekaların dünyayı ele geçirmesi gibi 'tekillik' senaryolarını saymazsak, robotların herkesi işsiz ve aç bırakacağı düşüncesi biraz ütopik kalıyor.
ABD'de son 1 yılda işsizlik azalıyor
ABD her ne kadar özel ele alınması gereken bir ülke olsa da son 1 yılda tarım dışı işsizliğin azaldığı görülüyor. Asıl mesele işsiz kalmak değil, para kazanmak olduğu için de, teknolojiyle işsizliğe yol açanlar bir şekilde aradaki farkı dengelemeye çalışıyor. Bazen yeni iş alanları açarak, bazen de karşılıksız yardım uygulamalarıyla yeni sistemler deneyimleniyor.
Çok önemli sermaye-sistem gerçekleri karşımıza çıkacak olsa da teknolojinin işsizliği değil verimliliğini artırdığını düşünenler ve bunu kendi lehine kullananlar, endüstriyelleşme çağında belirlenen çalışma saatlerimizi yeniden düzenleme şansını da elinde tutuyor.
Karşı konulmaz sistemin doğuracağı yeni sistem
İnsanların tercihi şu anda (doğadan değil de) teknolojiden yana olduğu için Bilişim Vadisi'ni sertifikalı bilişim uzmanı yetiştirmekten ileri bir yöne sevketmemiz gerekiyor. Zira 'Kapitalizm 24902' adlı kitabında 'yeni ve adil kapitalizm' çerçevesi çizen Richard Branson gibi yenilikçi girişimciler (Gates, Zuckerberg, Page&Brin ...) konuyu fazlasıyla ciddiye almış durumda.
Kısacası işsizliği suni yollarla düşürme çalışmalarının bu büyük dalga karşısında durması oldukça zor görünüyor. Yeni iş alanları açılıyor ve teknolojiyle kolkola bu gelecekte yer almak gerekiyor.
Teknolojinin sarsıcı gelişimi ve geleceğin meslekleri konusunda fikir vermesi adına Michio Kaku'nun Türkiye'de yaptığı şu konuşmayı dinlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Konuyu daha basit ele almak isteyenleri de, ilk gördüğümde beni düşüncelere gark eden 'Otomatik döner kesme makinesi vs. dönerci Ali abi' ikilemiyle karşı karşıya bırakıyorum.
Görsel Kaynak: Shutterstock
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap