Kullanıcılarının günde 4 milyar adet video izlediğini söyleyen Facebook, bu içeriğin kalitesini arttırabilecek ve daha fazla reklam geliri yaratmasını sağlayacak önemli bir yeniliği devreye alıyor. Video reklam gelirlerini, evet tıpkı YouTube gibi, video yapımcılarıyla paylaşmaya başlayacağını açıklayan Facebook, bunun için video platformuna Suggested Videos adlı "yeni" bir özelliği ekliyor.
Gelir paylaşımı
Facebook'un reklam gelirlerini video yapımcılarla paylaşmaya başlaması başlıbaşına büyük bir olay, zira yıllardır YouTube'un domine ettiğini bir alanda ilk kez ciddi bir rakip beliriyor. Facebook, video reklam gelir teklifinde yayıncılara YouTube gibi 55/45 formülünü uyguluyor. Şirket video reklamlardan elde edilen gelirlerin yüzde 55'ini yapımcılara öderken, yüzde 45'ini kendisi alıyor. Buna karşın yapımcıların kazancı, YouTube ve Facebook'ta farklılık gösteriyor. Facebook'un açıklamasından bir yayıncının ortalama kazancının yüzde 15 olacağı anlaşılıyor. Bunun nedeniyse video reklam formatlarındaki farklılıklar.
Suggested Videos
Facebook'un reklam gelir paylaşım modeli, YouTube'da yayın öncesinde gösterilen video reklamlardan oldukça farklı. Beklenenin aksine, haber akışında otomatik başlayan videolar öncesinde reklam göstermenin kullanıcıları rahatsız edeceğinin farkında olan Facebook, gelir modeli paylaşımı için yeni bir platform tasarlamış.
Yenilikle birlikte kullanıcılar, Facebook üzerinden mobilde üç video izlemeleri durumunda, arka planı tamamen siyah olan ayrı bir sayfada önerilen videoları görüyor. Suggested videos adı verilen özellik, kullanıcıya izlemek isteyebileceği diğer videolara dair otomatik başlayan tanıtım videoları ve Facebook'un otomatik başlayan videolarından farklı olarak sesli. Kullanıcıların her üç videodan sonra bir reklam görmesi ise, reklam gelirlerinin üç yayıncı arasında, videolarında geçirilen süreye göre paylaşılacağı anlamına geliyor.
Halihazırda beğenilerimizle ilgili birçoklarından daha fazla fikir sahibi olan Facebook'un video reklam hedeflemesinde YouTube'a kıyasla daha iyi iş çıkarabilir ve bu elbette şirketin daha yüksek oranlarla reklamlarını satmasını sağlayabilir.
YouTube'un ilk etapta Facebook'a karşı avantajı ise erişilebilirliği olacak gibi görünüyor. Zira dileyen herkesin YouTube video reklamlarından gelir yaratması bugün mümkün ancak Facebook, platformunu ilk etapta NBA, Fox Sports, Tastemade gibi yalnızca seçilen yayıncılara açıyor. Bu ortaklıkların sayısının artacağını söyleyen Facebook'un bu modelle TV'yi takip ettiğini hatta TV'ye de rakip olduğunu söyleyebiliriz. Tabi oranların TV ile kıyaslanabilir olması için çok uzun zaman geçmesi gerekebilir. Bundan önce izlenmesi gerekense, mobil reklam gelirlerinde dünya lideri olma konusunda Facebook'un Google ile yarışını nasıl etkileyeceği.
Yayıncılar açısından Facebook ve YouTube'un avantaj ve dezavantajlarını görmek isterseniz, Oglivy'nin detaylu raporu işinize yarayabilir.