Türkiye'de geliştirilen yüksek performanslı JavaScript kütüphanesi: tartJS

Türkiye'de geliştirilen yüksek performanslı JavaScript kütüphanesi: tartJS

Dilerseniz GitHub’ta yer alan başarılı ve popüler yerli repo’ları incelediğimiz yazı dizimizin (Yerli GitHub) tamamına göz atabilirsiniz.

2011 yılında, o dönemki adıyla Tart New Media şimdiki adıyla Startup Kitchen bünyesinde açık kaynak olarak geliştirilmeye başlanan tartJS isimli JavaScript kütüphanesi bugüne kadar GitHub'da 30 kere 'fork' edilmiş, 70'in üzerinde 'star' toplamış.

Şirket bünyesinde geliştirilen ve uzun soluklu projelerde kullanmak üzere yola çıkılan tartJS, yazılım geliştiricilere sürdürülebilir bir mimari ve yüksek performans vaad ediyor. tartJS'in en çok dikkat çeken taraflarından biriyse web kullanımının yanı sıra mobil için hibrit uygulama geliştirmede de kullanılabimesi.

Tuşla, pedals.ioTuttur.com ve line.do gibi projelerde tercih edilen tartJS'in muadili olarak ise web tarafında AngularJS ve React, mobilde de Ionic ve Sencha Touch'ı gösterebiliriz.

tartjs-ekran-goruntusu
tartJS'in GitHub sayfası

tartJS geliştiricilerinden Armağan Amcalar ile konuştuğumuzda; kendisi 100 bin satırı aşan kod tabanına sahip uygulamalarda bile tartJS'in karmaşıklığı arttırmadan yüksek performans ile çalıştığını vurguluyor. Hatta dilerseniz Armağan Amcalar'ın bu noktada tartJS'i muadilleriyle kıyasladığı bir grafiğe göz atabilirsiniz.

Diğer yandan şu sıralar tartJS'in üçüncü versiyonunu yazmaya hazırlanan geliştirici ekipten aldığımız bilgiye göre yeni versiyonda performans kazanımları aynen korunarak yazılım kolaylığı arttırılmaya çalışılacakmış. Bu arada yenilenecek tartJS'in ECMAScript 6, webpack ve sweet.js gibi araçlarla çalışabileceğini de belirtelim. Bu arada hem yeni versiyon hakkındaki gelişmeleri takip etmek hem de tartJS'i denemek/öğrenmek için kütüphanenin Slack grubuna dahil olabilirsiniz.

"GitHub'a koyduğunuz projenin mürekkebi kurumadan ünlü olabilirsiniz"

Tüm bunlar dışında GitHub'ta popüler olma üzerine konuştuğumuz Amcalar bu konudaysa şunları söylüyor: "Popülerliğe gereğinden fazla değer veriliyor. Önemli olan popüler olmak değil, çalışır işler yapmak.

Öte yandan, iyi dokümantasyonu, iyi örnekleri olan ve problemlere ilgi çekici çözümler getirebilen herkes GitHub'da popüler olabilir. GitHub'a koyduğunuz projenin mürekkebi kurumadan ünlü olabilirsiniz. Dünya standartlarında, iyi işler çıkarın, yeter."

Hem tartJS hem de ülkemizde geliştirilen ve GitHub üzerinde popüler olan projeler hakkında sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. (Yerli Github yazı dizimizin tamamı bir tık uzağınızda)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.