Dijital dünyanın fazladan 1 saniye ile imtihanı bu gece yaşanacak

Dijital dünyanın fazladan 1 saniye ile imtihanı bu gece yaşanacak

Sene başında bahsettiğimiz dijital sistemlerin ekstra 1 saniye ile imtihanı bugün gerçekleşecek. En son 2012'de yaşanan güncelleme için internet şirketleri bu sene hata yaşamamayı hedefliyor.

Bu değişimi günlük hayatta önemli bir değişim  de, hatta eğlenceli işlere imza sistemlere 1 saniyelik artışı eklemek sanıldığı kadar sıradan bir olay değil. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönme süresinin azalmasına bağlı olarak saatlere eklenen fazladan 1 saniye, 2012 yılında Foursquare, Yelp ve LinkedIn gibi sosyal ağların bir süre sorun yaşamasına neden olmuştu. Diğer yandan Avustralya'da da bazı uçak seferleri aksamıştı.

İşin çözümüne bakıldığında ise farklı yöntemler karşımıza çıkıyor. Google, aylardır milisaniyeler boyutunda eklemeler yaparak bu güne hazırlanırken, saatlerine 30 Haziran günü yeni 1 saniye daha eklemeyi bekleyen şirketler aynı saniyenin tekrarlanmaması için saat akışını aşağıdaki gibi değiştirmeyi planlıyor;

30 Haziran - 23.59.59 30 Haziran - 23.59.60 (ekstra saniye) 1 Temmuz - 00.00.00

International Earth Rotation Service (IERS) ve bir çok donanım ve sistem yöneticisi bugün sorun yaşanmaması için hazırlanmış durumda. 7/24 çalışan sistemlerin bugünü atlatması arzulanırken, Linux sistemlerinde bu sorunun çözüldüğü ve Cisco'nun konuyla ilgili gerekenleri yaptığı biliniyor. Amerikan borsalarında ise 4.6 milyon dolarlık bir kayıp yaşanmasından endişe ediliyor.

Diğer yandan bugünkü değişim ekstra 1 saniye için yapılan son değişim olabilir. Zira International Telecommunications Union, atomik saate bağlı bu değişimin  göz ardı edilmesini oylamaya açmayı planlıyor.

2012 yılı verilerine göre 1 saniyenin internette nelere bedel olduğunu görmek için şu infografiğe göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.