1 saniye gecikmenin internet ekonomisine etkisi [İnfografik]

1 saniye gecikmenin internet ekonomisine etkisi [İnfografik]

İnternet hepimize bilgiye daha hızlı ulaşmamız, çeşitli ihtiyaçlarımızı çok daha pratik şekillerde gidermemiz, daha yenilikçi yöntemlerle iletişim kurmamız ve daha pek çok konuda hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Ama yan etkileri de yok değil. Bunlardan en net görülebileni hızlı internet dünyasının bizleri artık giderek daha da sabırsız hale getirdiği.

Özellikle söz konusu internet olunca beklemeye tahammülümüz yok. Google’ın yaptığı bir araştırmaya göre, arama sonuçlarının sadece bir saniyenin 10’da 4’ü kadar yavaşladığında gerçekleşen arama sayıları da azalıyor. Üstelik bu durum sadece Google aramaları ile kısıtlı değil. Bizi bekleten site ve servislerden hızla uzaklaşıyoruz.

Bu örnek üzerinden giderek minicik bir yavaşlamanın milyarlarca dolarlık internet ekonomisini nasıl etkilediğini aşağıdaki infografikte görebilirsiniz.

Google’ın ana sayfasının sadeliğinin nedeni sadece minimalist bir tarz ile açıklamak mümkün değil. Google sürekli olarak ana sayfasının ve sonuç sayfalarını daha hızlı açılması için çalışmalar yapıyor. Bununla da yetinmiyor, web sitelerinin açılış hızını arama sonuçlarındaki sıralama için var olan kriterlerinden biri olarak kullanıyor. Çünkü daha hızlı açılan sayfalar, internetin en ücra köşelerine kadar yayılmış Google reklamlarının daha fazla görünmesi anlamına geliyor. Yani tüm internetin daha hızlı olması Google için daha fazla karlılık anlamına geliyor.

Peki internetteki ufacık bir yavaşlığın internet ekonomisi üzerindeki etkisi ölçülebilir mi? Kesin sonuçlara ulaşmak mümkün olmasa da OnlineGraduatePrograms.com’un hazırladığı bu infografikte bu konuyla ilgili yaklaşık bir fikir edinmek mümkün.

Google’da saniyede 34 bin , günde 3 milyar civarı arama gerçekleşiyor. Saniyenin 10’da 4’ü oranında bir yavaşlık Google’da 800 milyon daha az arama gerçekleşmesine neden oluyor. Kullanıcıların yüzde 25’i, 4 saniyeden daha uzun sürede açılan siteleri terk ediyorlar. Mobil kullanıcıların yarısı, sayfa 10 saniyeden uzun sürede açılmazsa siteyi terk ediyorlar ve bunların yüzde 60’ı o siteye bir daha geri dönmüyorlar.

ABD’deki bir araştırmaya göre mobil internet kullanıcıların yüzde 25’i internete sadece cep telefonlarından erişiyorlar. Mobil internet kullanıcılarının yüzde 79’u cep telefonlarından alışveriş yapıyorlar. Mobil alışveriş yapan kullanıcıların yüzde 40’ı site telefonlarında 3 saniye içerisinde yüklemezse siteyi terk ediyorlar.

Bu durumun ekonomik etkilerini Amazon örneği üzerinden tahmin etmeye çalışabiliriz. Günde yaklaşık 67 milyon dolarlık satış yapan Amazon, eğer sitenin açılması sadece 1 saniye yavaşlarsa bu durumdan yıllık kaybı tam 1,6 milyar dolar olabilir.

Bu sadece bir örnek ve bu örneği dünya üzerindeki milyonlarca web sitesine genişleterek düşündüğünüzde sadece 1 saniyelik bir yavaşlamanın ortalama bir ülkenin ticaret hacmine yakın bir ekonomik kayba neden olacağını tahmin etmek mümkün.

İşte Google’ın hız takıntısına neden olan ve her web sitesi sahibinin farkında olması ve önlemini alması gereken bu konudaki infografik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.