Google 30 Haziran'da yaşanacak fazladan bir saniyeye nasıl hazırlanıyor?

Google 30 Haziran'da yaşanacak fazladan bir saniyeye nasıl hazırlanıyor?

atomik saat International Earth Rotation Service (IERS), bir kez daha çok önemli bir açıklamayla dijital alemin dikkatini çekti. IERS'in 2015 yılına da 1 saniye daha ekleneceğini açıklamasıyla, Google başta olmak üzere internet dünyası bu ekstra 1 saniyeyi dengelemenin yollarını aramaya başladı.

Kısaca bahsetmek gerekirse dünyanın kendi ekseni etrafında dönme süresi her gün saniyenin milyonda biri kadar azalmakta. Bu nedenle 1972'den bu yana belli aralıklarla saatlere 1 saniyelik artış ekleniyor. Sonuncusu 2012 yılında yapılan bu değişiklik 30 Haziran 2015 günü bir kez daha tekrarlanacak.

Ancak atomik saati dijital bir şekilde yorumlayan internet devleri için durum sanıldığı kadar basit değil. Zira aynı saniyenin tekrarlanması durumunda sistemlerin kararsız kalarak çakılma riski taşıdığı biliyor. 2012 yılında bu sebeple çakılan siteler arasında Reddit, Foursquare, Yelp ve LinkedIn gibi önemli girişimler bulunuyor.

Google, bu soruya yanıt bulan internet devlerinden biri. 86,401 saniye sürecek olan 30 Haziran gününe kadar saatine milisaniyeler boyutunda eklemeler yapacak olan Google, bu sayede 1 Temmuz'a sorunsuz girmek istiyor.

Şahsen Google'ın Michael Jackson'ın ölümü dışında kısa süreli de olsa çakıldığını hatırlamıyorum ve bu sistemsel tehditten de kurtulması mümkün görünüyor. Aksi takdirde kullanıcılar  belirli bir süre sorun yaşayacağı gibi Google'ın kaybı da saniyelere paralel olarak artacak.

Şimdiden 30 Haziran 2015'e bir hatırlatma kurarak sorun olup olmayacağını canlı olarak takip edebilirsiniz. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.