Günümüzde milyar dolarların döndüğü mobil oyun pazarında Türkiye'den çıkan çok popüler oyun yok. Fakat oldukça popüler olanlardan biri, Best Fiends'in geliştiricisi Seriously'nin arkasında Türkiye'den de bir isim yer alıyor. Daha önce 3,5 yıl Rovio'da çalışan Serdar Soğancı, Seriously'nin kuruluş hikayesini ve Türkiye'deki büyüme planlarını Webrazzi okuyucularıyla paylaştı.
Finlandiya'dan parlayan yeni mobil oyun
Serdar Soğancı'dan aldığımız bilgilere göre Seriously firması 2013 yılının son çeyreğinde 2 kişi tarafından kurulmuş ve Soğancı'nın da aralarında olduğu 4 kurucu ortakla 2013'ün Aralık ayında ilk ofisini açmış. Seriously'nin merkezi Amerika'da ancak geliştirme işi Finlandiya'da yürütülüyor. Dolayısıyla Soğancı, ülke değiştirmeye gerek kalmadan kendi işinin başına geçme fırsatını yakalamış ve bir çok ödül kazanan Best Fiends geliştirilmeye başlanmış.
Mobil oyun pazarının oldukça hareketli olduğu Finlandiya'da birbirini tanıyan ortakların buluştuğunu söyleyen Serdar Soğancı, o günkü durumu şöyle açıklıyor;
''Biz firmayı kurduğuzda mobil oyunlar, bütün oyun platformları içinde insanların en çok kullandığı oyun platformu durumuna gelmişti ve bu geçen 1,5 sene boyunca bu artarak devam etti."
Marka olacak mobil oyunlar geliştirmek amacıyla yola çıkan Seriously, bu markayla ileride oyunların haricinde çizgi film, oyuncak, hediyelik eşya gibi diğer alanlarda da varlık gösterebileceklerini de düşünmüş ve Kidrobot ile yaptığı anlaşmayla bu hedefine de ulaşmış.
Rovio'dan ayrılan girişimcilerin ticari eşya ekonomisinin göz ardı etmesi elbette düşünülemezdi. Zira Rovio, Angry Birds sodasını çıkaracak kadar önemli bir marka halini aldı.
Günlük 1.3 milyon aktif oyuncu
Şimdiye dek 12 milyon kez indirilen ve günlük 1.33 milyon aktif oyuncusu olan Best Fiends'in her oyuncu tipine hitap edecek şekilde geliştirdiklerini açıklayan Soğancı, oyunu çıkmadan önce yoğun bir araştırma yaptıklarını ve kullanıcıların neyi sevip neyi sevmediğini takip ettiklerini söylüyor. Böylece hem bulmaca türünün en popüler oyun mekaniklerinin hem de yüksek kalitede grafik ve karakter tasarımlarının kullanıldığı bir oyun ortaya çıkmış.
Soğancı'ya göre Apple Watch oyunu da geliştirilen Best Fiends, 'hikaye, oynanabilirlik ve derinlik' konusunda kaliteli bir oyun. Bu sayede kullanıcılardan olumlu yanıtlar almış ve Clash of Clans, Angry Birds gibi dev oyunların geliştirildiği Finlandiya'nın parlayan yeni yeni yıldızı olmayı başarmış.
Türkiye pazarında büyümek istiyor
Aldığımız bilgilere göre Amerika, Rusya, Çin ve Brezilya Best Fiends'ın en çok kullanıcıya sahip olduğu ülkeler. Ancak Arap ülkelerinde, Afrika'da ve Orta Doğu'da ciddi kullanıcı sayıları söz konusu. Soğancı, şu anda toplam 10 değişik dil seçeneği olan oyunun Türkiye'de kulaktan kulağa büyüyen bir oyuncu kitlesi olduğunu ve bu yaz Turkcell ve Mlott işbirliği ile yapılacak kampanyayla beraber bu sayının çok daha artıcağını öngörüyor;
'Karakterleri bulup onları güçlendirmek, uzun vadede oyuna stratejik bir derinlik katıyor ve bizler bulmaca kadar stratejiyi de seven bir toplumuz. Şu ana kadar oyunu Türkiyeden oynayıp bize geri dönüşüm yapanların yorumları da genelde çok olumlu yönde.'
Soğancı'ya Türkiye'deki girişimcilere yönelik yerinde tavsiyelerini sorduğumuzda ise şunları paylaştı;
"Öncelikle hangi alan olursa olsun, girecekleri piyasayı iyice araştırsınlar. Nasıl fırsatlar olduğunu, nasıl bir rekabet olduğunu ve yakın gelicekte oluşabilecek olanakları iyi takip etsinler. Örneğin akıllı saat pazarı henüz uygulama ve oyun üreten büyük firmaları kendine çekmiş değil. Akıllı telefonlar da ilk çıktıkları bir kaç yıl sendelemeşti ama bugün herkesin kullandığı bir ihtiyaç haline dönüştü. Aynı ihtimalin ileride akıllı saatler içinde olması, yeni girişimciler için büyük bir fırsattır. Henüz diğer büyük firmalar o alana kayıp pazarı domine etmeden hareket etmek çok büyük avantaj olur.
Girişimcilerin sadece herkesin gördüğünü, bildiğini değil 1 sene hatta bir kaç sene sonrasını öngörmeleri çok önemli bir avantaj."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap