Sızan bilgiler Uber'in Çin'i de fethetme niyetini gösteriyor

Sızan bilgiler Uber'in Çin'i de fethetme niyetini gösteriyor

Özel araç çağırma işini taksi çağırmayı da kapsayacak şekilde genişleten Uber'in hızlı büyüdüğünü biliyorduk ama sızan bazı şirket bilgileri Uber'in Çin macerasının daha ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Financial Times'ın edindiği 'gizli' bilgiler Uber Kurucu Ortağı ve CEO'su Travis Kalanick'in yatırımcılara sunduğu bilgileri gün ışığına çıkarıyor. Mayıs ayında 1,5 milyar dolar yatırımla Uber'in değerinin 50 milyar dolara yükseleceği konuşulmuştu ve bu kez Uber'in 1 milyar dolarlık bir yatırım alma arefesinde olduğu dile getiriliyor.

Çin'deki büyüme rakamları ve iddialar

Uber'in özellikle Çin pazarındaki durumu ve hedefleri açıkça dile getiliriyor. Tabi söz konusu olan olan bir yatırımcı sunumu olduğu için Travis Kalanick'in durumu olduğundan iyi gösterip göstermediği meçhul. Örneğin Kalanick, Çin'de günlük 1 milyon Uber sürüşü gerçekleştiğini ifade ediyor. Fakat geçen hafta NY Times, aynı rakamın 100 bin olduğunu paylaşırken, bir başka iddia da Uber'in sahte sürücü ve sürüşlerle Çin'de patlama yaptığı yönündeydi. Uber uygulamasi Cin

Kalanick, Uber'in Çin'deki başarısının ABD'ye nazaran çok daha dikkat çekici olduğunu da ekliyor.

Dört yıldır Newyork'ta hizmet veren Uber'in yakaladığı sürüş hacmini Çin'de 9 ay içinde yakalayan kentler var. Çin'in kalabalık nüfusu Uber'e aylık yüzde 100 bileşik büyüme imkanın sağlıyor ve Kalanick Çin pazarında yakalayacakları büyümenin Batılı şirketlere örnek olmasını istiyor.

Uber'e karşı yapılanlar

Diğer yandan Uber'in Çin'de yaşadığı zorluklara da yer veriliyor. Çin'in en popüler mesajlaşma uygulaması WeChat'teki resmi Uber hesabının silinmiş olması ve Uber sürücülerine karalama faaliyerleri yapmaları için para ödendiği iddiası bunlardan bazıları.

Kalanick, Çin pazarında yüzde 95 civarında bir pazar payına sahip olan taksi çağırma uygulaması Didi Kuaidi'nin ismini vermiyor ama büyük bir taksi çağırma servisinin kendi P2P iş modelini kopyaladığını da paylaşıyor.

Baidu'dan da yatırım alan Uber'in Çin'de büyümeyi kafasına koyduğu aşikar. Daha önce ABD'de Lyft ile kapışan Uber'in Çin macerasında lehine ve aleyhine iddialarınsa bundan sonra da devam edeceği su götürmez bir gerçek gibi...

Görsel kaynak: Jiawangkun/Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.