iOS 9 özellikleri hakkında bilmeniz gereken her şey [Apple WWDC'15]

iOS 9 özellikleri hakkında bilmeniz gereken her şey [Apple WWDC'15]

Apple'ın WWDC 2015'te açıkladığı en önemli yeniliklerden biri hiç şüphesiz iOS 9. Yeni mobil işletim sistemininin özellikleri, Tim Cook ve ekibi tarafından yine heyecanla anlatıldı ve geliştiriciler de bu heyecana ortak oldu.

Hemen belirtelim iOS 8’de uyumluluk/geçiş oranı yüzde 83 olmuş. (Android 5 içinse bu oran sadece yüzde 12.) Apple'ın iOS 9 ile nasıl bir oran yakalayacağını bilmiyoruz ama iOS 8 destekleyen tüm cihazların iOS 9'a yükseltebilecek olması bu oranı daha da yukarıya çekecek denilebilir.

Geliştiricilerin erişimine Temmuz ayında açılacak olan iOS 9 elbette ilk olarak test (beta) olarak yayınlanacak. Bu sonbaharda ise kararlı iOS 9 sürümü tüm kullanıcılara açılacak.

Sözü daha fazla uzatmadan Apple'ın iOS 9 için tanıttığı yeni özellikleri ve uygulamaları sıralayalım.

Yeni Siri ve arama özellikleri

Apple'ın akıllı asistanı Siri iOS 9'da daha akıllı hale geliyor. Siri, iOS 9'da yüzde 40 oranında daha hatasız yanıt verecek. Siri ve Spotlight arama özelliği bir araya gelecek ve iOS üzerindeki aramalarınıza dair tüm sonuçlar daha akıllı bir şekilde sonuçlandırılacak.

Siri, konum, zaman, açtığınız uygulama, son dinlediğiniz şarkılara ve daha fazlasına duyarlı olarak çalışacak. Google Now'a benzer şekilde daha akıllı bildirimler de yapacak. Örneğin trafiğin yoğun olduğu saatte randevunuz için daha erken hareket etmeniz gerektiğini haber verecek.

Siri iOS 9 wwdc15

Apple'ın açıkladığı rakama göre Siri haftada 1 milyar sorguya karşılık veriyor ve bu da neden daha iyi sonuçlar verdiğini açıklamaya yetiyor. Diğer yandan Siri arayüzündeki yeniliklerin çok sıradışı olmadığını da belirtelim.

Bu yeniliği güçlendirmek için bir arama API’si yayınlayacak ve uygulama geliştiriciler arama sonuçlarına hitap eden uygulamalar yazabilecek.

Haritalar uygulamasında toplu taşıma bilgisi (Transit View)

Apple, beklendiği üzere iOS 9 ile haritalar (Apple Maps) uygulamasına toplu taşıma bilgilerini de ekleyecek. ABD'nin çeşitli eyaletlerinde ve Avrupa ve Asya'nın belli başlı başkentlerinde kullanılabilecek olan bu özellikler metro ve otobüs gibi çeşitli seçenekleri birleştirerek önerilerde bulunabilecek.

ios 9 wwdc15 haritalar

Apple, haritalar uygulamasının haftada 5 milyar sorguyu karşıladığını ve bu rakamın 2. en büyük harita uygulamasından 2.5 kat daha fazla diyor. İkinci kim dersiniz?

Yeni News uygulaması

Yeni News (Haberler) uygulaması da iOS 9 yeniliklerinden biri. Bu uygulamayla Apple, haber uygulamalarını özellikle Flipboard'u hedef almış denilebilir. Haberlerin özel bir şekilde sunulduğu uygulamanın Facebook Instant Articles'a bir cevap olduğu bile söylenebilir.

News iOS 9 wwdc15

Wired, New York Times, Fortune, Financial Times, Bloomberg Businessweek ve çok daha kaynak Apple News ile içerik paylaşacak. Apple okunan haber içeriklerinin diğer uygulamalarla ilişkiye sokulmayacağını söyledi. Apple fotoğraf galerilerini  de 'foto mozaik' diye tabir ettiği bir şekilde görüntüleyecek.

News uygulaması ilk olarak ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya’da çıkacak.

Apple Pay güncellemeleri ve Wallet uygulaması

Apple'ın bugün sahneye çıkan kadın yöneticilerinden Jennifer Bailey, Square'ın küçük işletmelerin Apple Pay kabul etmesini sağlayacak yeni bir okuyucu tanıtacağını açıkladı ve Apple Pay'in önümüzdeki ay Birleşik Krallık'ta da kullanılabileceğini belirtti. Apple Pay, 8 en popüler banka ile anlaşmalı olarak çalışacak.

apple pay wallet wwdc15

Wallet uygulaması ise Apple'ın sadakat kartı işine el attığını gösteriyor. 'Rewards cards’ özelliğiyle birlikte Apple'ın perakendecilerle olan ilişkisi yeni bir boyuta taşınacak.

Yeni not uygulaması

Apple nihayet not (notes) uygulamasında da güncellemeye gidiyor. Yeni uygulamaya fotoğraf/resim eklemek ve elle çizim yapabilmek ve bunları kolayca paylaşmak mümkün olacak. Safari'den, haritalar ve diğer uygulamalardan da not uygulamasına direkt içerik eklenebilecek.

ios 9 wwdc15 not notes

iPad için iOS 9 özellikleri

Apple, iPad için belki iPhone tarafından daha iyi hazırlanmış. Bu özelliklerden biri olan Splitview, iPad ekranının 2'ye bölünerek kullanılabilmesi anlamına geliyor ve sadece iPad Air 2’de çalışacak. Uygulamalar arasındaki yeni geçiş özelliği SlideOver ve PiP (picture in picture) özellikleri iPad Air üstü ve Mini 2 üstü modellerde çalışacak.

Ekranı ikiye bölen Splitview yeniliğinde uygulamaları sürükle bırak yoluyla aktif ekrana taşımak mümkün olacak.Ekran bölümesi yüzde 50-50 veya yüzde 70-30 gibi iki farklı oranla kullanılabilecek.

ipad-multi-task-1

Picture in Picture adlı özellikse iPad ekranında bir başka uygulamayı kullanırken veya gezinirken bir şeyler izlemeyi mümkün kılacak. Bir fotoğraf veya videoyu ekranın bir kenarına iliştirip, diğer yandan iş yapmak mümkün olacak.

iPad'de çoklu uygulama çalışma özelliğinin yanında geliştirilmiş klavyede kes/yapıştır kısa yolları da iPad fanatiklerinin işini biraz daha kolaylaştıracak.

iOS 9’da pil tasarruf moduna geçiş yapmak gibi bir yenilik de yer alacak.

Arayan numarayı tanıma özelliği

Eğer sizi arayan kişi adres defterinizde yoksa ama bu numara e-postalarınız arasında yer alıyorsa, iOS 9 bu kişiyi tahmin edip gelen arama ekranına yansıtacak. Böylece e-posta adresinde paylaşıılan her numarayı kaydetmeye gerek kalmayacak.

Yeni HealthKit

iOS 9'da yeni HealtKit uygulaması daha fazla ölçüm yapacak. Ne kadar süre oturduğunuzu ve kadınların adet dönemlerini takip edecek.

CarPlay uygulaması

Apple, yeni CarPlay uygulaması konusunda çok detay vermese de artık kablosuz olarak kullanılabileceği ve araçlarda daha fazla kontrol hakkı olacağı belirtildi. Bunların en azından bir kısmı Apple Watch üzerinden de kullanılabilecek. Örneğin araç kilidi veya farlarını kontrol etmek mümkün olacak.

Hangi cihazlar iOS 9'u destekliyor?

Apple bu kez sıradışı bir yanıtla iOS 8 için en altta kalan modelleri kapsam dışında bırakmadı. iPhone 4S ve iPad 2 gibi iOS 8'i destekleyen en düşük modeller de iOS 9'a yükseltilebilecek. iOS 8'den pek memnun olmayan bu cihazların iOS 9'dan ne kadar memnun kalacağı bilinmez ama iOS güncellemesi için sadece 1.8 GB boş alan yeterli olacağını ekleyelim. Zira bu iOS 8 için söz konusu gerekli hafıza alanı 4.6 GB idi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.