Apple Watch SDK'sıyla 'native' uygulama geliştirmek mümkün [Apple WWDC'15]

Apple Watch SDK'sıyla 'native' uygulama geliştirmek mümkün [Apple WWDC'15]

Apple'ın WWDC15 etkinliğinde, Apple Watch'ın işletim sistemini watchOS olarak yeniden isimlendirdi. watchOS 2 ile önemli yenilikler açıklayan Apple, Watch için native uygulama SDK'sını da duyurdu. Yenilikler, halihazırda bir milyondan fazla uygulama geliştirilen platformun geliştiricilerin ilgisini daha çok çekmesini sağlayabilecek nitelikte.

Apple'ın Watch ile ilgili duyurduğu en önemli yenilik elbette, uygulamaların iPhone'dan bağımsız bir şekilde geliştirilmesini sağlayan SDK'sı. Uygulamaların Apple Watch'ın sensörleriyle toplanan verileri ve işlemci gücü ile Digital Crown özelliklerini kullanmasını sağlayacak olan yeni native SDK, Apple Watch'ın ilk etapta Vine gibi kısa formatta videolar oynatmasını sağlayacak. Mikrofon ve hoparlör kullanımı, HelathKit ve ivme ölçere erişim gibi eskiden mümkün olmayan yenilikler de SDK kapsamında. Bunlara ek olarak geliştiricilerin Apple Watch'ın Tactic Engine'ine erişmesine izin veren Apple, HomeKit'e de beklendiği native Watch desteği ekledi.

watchOS 2 ile üçüncü parti geliştiricilere sunulan Complications fonksiyonu ise, geliştiricilerin Apple Watch ekranı için kendi widget'larını oluşturmasını sağlıyor. Böylelikle, üçüncü parti uygulamalardan gelen kısa bilgiler saat ekranda görülebiliyor. Complications ile yayınlanan bilgiler Digital Crown ile doğrudan ekrandan görüntülenebiliyor, Apple bu özelliğie time travel yani zamanda yolculuk demeyi tercih etmiş.

Kullanıcı tarafında daha fazla saat ekranı görüntüsü, Siri ile egzersize başlama ve Haritalar'da toplu taşıma gösterimi, e-postalara doğrudan Watch üzerinden yanıt verme ve FaceTime üzerinden sesli görüşme özelliği gibi yenilikler yine wacthOS 2 ile gelenler arasında.

watchOS 2'nin bugünden itibaren geliştiricilere; önümüzdeki Sonbahar'da da tüm kullanıcılara açılması planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.