Türkiye'den Global Terrorism Analysis Map projesi, ESRI veri görselleştirme yarışmasında dünya ikincisi oldu

Türkiye'den Global Terrorism Analysis Map projesi, ESRI veri görselleştirme yarışmasında dünya ikincisi oldu

Dünyanın önde gelen harita bilgi sistemleri şirketi ESRI'nin düzenlediği küresel Data Viz App Challenge yani veri görselleştirme uygulaması yarışmasında Türkiye'den Global Terrorism Analysis Map projesi, ikinci oldu. 1978-2013 yılları arasında gerçekleşen terörizm olaylarını görselleştiren Proje, Emre Esirik ve Çağatay Çelebioğlu imzasını taşıyor.

Her ikisi de Milsoft'ta görev yapan Yazılım Mühendisi Emre Esirik ve UX Tasarımcı Çağatay Çelebioğlu'nun aşağıda demosunu görebileceğiniz projesi, açık kaynaklı bir veri araştırmasının ürünü ve Global Terrorism Database web sitesinden faydalanıyor. Proje iki bölümden oluşuyor: İlk kısımda zaman akışı ile yıllar içinde kayıtlara "terörizm" olarak geçen olayların etkilediği bölgelerin dünya üzerinde görselleştirilmesi ve olay türüne, mevsime göre filtrelenmesi söz konusu. Olayın geçtiği bölgenin yakınındaki okul, AVM gibi halka açık binaların yakınlıkları da gösteriliyor. İkinci aşamada ise bu kalıplar izlenerek, dünya üzerinde yeni bir terörizm olayı oluştuğunda tahmin analizi gerçekleştirmek hedefleniyor. Böylelikle, söz konusu olayın türüne göre etki alanını belirlemek, olayı kimlerin yapabileceği ihtimallerinin gösterilmesi sağlanabiliyor.

Global Terrorism Analysis Map'i bağımsız bir şekilde üreten ikili, halihazırda bir süredir bağımsız yazılım projeleri geliştiriyor. "Dünyada gücünü kullanıcılarından alan ilk coğrafi bilgi sistem kütüphanesi" olarak tanımlanan PeerMesh adlı projeleri, artan veri büyüklüğü karşısında bant genişliği ihtiyacından bir nevi tasarruf sağlıyor. Kullanıcıların aynı verileri tekrar tekrar servislerden çektiği ve coğrafi bilgi sistemlerinde (CBS) veri gereksiniminin çok yüksek olduğu gerçeklerinden yola çıkan proje, WebRTC teknolojisini kullanarak verileri kullanıcılar arasında paylaştırarak hem bant genişliğini hem de veri yüklenme süresinin azalmasını sağlıyor. Servise düşen yük miktarını azaltan PeerMesh, CBS verilerini kullanıcılar arası paylaşabilen ağ oluşturuyor. Bu sayede raster veri, vektörel veri, yükseklik model verisi, 3D obje verilerini kullanıcılar diğer kullanıcılardan çekebilir hale geldiğini söyleyen Esirik, yeteneklerimizi 2D leaflet, 3D Cesiumjs CBS kütüphanelerine entegre ettiklerini de belirtiyor.

peermesh

PeerMesh'i inceleyen Amerikan yatırımcı destekli Fransız bir ekibin talebi üzerine geliştirilen GURU projesi ise, bilgisayarınızın o an kullanmadığı kaynakları, gereksinim duyan başka müşterilerine kullandırmayı amaçlıyor. Projenin dashboard ve harita uygulaması yine ikiliye ait.

Emre ve Çağatay bugüne kadarki deneyimlerinden Türkiye'de açık kaynaklı coğrafi veri bulmanın neredeyse imkansız olduğunu öğrendiklerini söylüyorlar. Bundan sonra da bu yönde çalışmalar yapmak istediklerini ekliyorlar.

guru

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.