Pittsburgh'da sürücüsüz araç test ederken görüntülenen Uber büyük düşünüyor

Pittsburgh'da sürücüsüz araç test ederken görüntülenen Uber büyük düşünüyor

uber-carUber, Google ile arasındaki soğuk savaşın ilk işaretlerinden biri olarak görülen sürücüsüz araç çalışmalarına başlamış görünüyor. Geçtiğimiz Şubat ayında Carnegie Mellon University (CMU) iş birliğiyle sürücüsüz araçlar ve haritalama servisleri gibi alanlarda çalışmak üzere Pittsburgh'da Uber Advanced Technologies Center'ın (Uber ATC) kuruluşunu duyuran Uber, burada ilk sürücüsüz aracını test ederken görüntülendi.

Pittsburgh Business Times yayınının görüntülediği Ford marka sürücüsüz aracın üzerinde Uber ATC amblemi okunabiliyor. Habere göre Uber de bu gelişmeyi doğruluyor zira Uber adına açıklama yapan Trina Smith, aracın Uber'in haritalama, güvenlik ve otonom sistemlerle ilgili erken aşama çalışmalarının bir parçası olduğunu söylüyor.

Tek başına dolukça "masum" görünen bu sürücüsüz araç, Uber ile ilgili son dönemde gelen diğer haberlerle birlikte düşünüldüğünde şirketin söz konusu alanlarda da, kendisine yakışır şekilde, agresif bir tutum izleyebileceğini gösteriyor. Zira, bu yılın başında beri CMU robotik laboratuvarından araştırmacıların birer birer aklını çeldiği söylenen Uber'in bugüne kadar yaklaşık 50 araştırmacıyı Uber ATC'ye çektiği belirtiliyor. Uber'in araştırma merkezi için yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alan kiraladığı da geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.

Uber'in sürücüsüz araç teknolojisiyle ilgili (Google'dan bağımsız) iddialı planları olduğuna dair bir diğer işaretse, şirketin Nokia'nın satışı kesinleşen HERE haritalama servisi için pazarlıklarda adının anılması. Zira Bloomberg, Nokia'nın 3,4 milyar doların üzerinde fiyat biçtiği servisi satın almak için Uber'in Baidu ile iş birliği yaptığını idda etmişti kısa bir süre önce. Audi, Facebook, Tencent, Microsoft gibi çok sayıda ismin potansiyel alıcılar olarak sıralandığı HERE satışının önümüzdeki haftalarda netleşmesi bekleniyor.

Bunlarla birlikte Uber'in halka arzı da yine gündemde. Wall Street Journal'ın haberine göre büyük bankalardan 1 milyar dolarlık kredi limiti için görüşmelere başlayan Uber, 6-7 bankadan taahhüt almayı başarmış. Görüşmeler halka arz hazırlıklarının erken aşaması olarak görülse de girişimin, böyle bir operasyon için önümüzdeki yılın başını bekleyebileceği belirtiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.