Teknoloji devi denince akla gelen ilk şirketlerden biri olan Microsoft, her yıl düzenlediği BUILD etkinliği bu yıl da San Francisco'da başladı. Özellikle bu yıl başında tanıtılan Windows 10'a dair uygulama ekosistemine dönük yeniliklerden bahseden Microsoft, yeni internet tarayıcısının da Microsoft Edge olarak adlandırıldığını açıkladı.
29 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında San Francisco’da düzenlenmekte olan BUILD 2015, Microsoft CEO'su Satya Nadella'nın açılış konuşmasıyla başladı ve Windows, Windows Phone, Microsoft Azure ve diğer Microsoft yazılımlarını kullanan geliştiricileri bir araya getirdi. Microsoft'un geleceğine ışık tutan yenilikleri kısaca özetleyelim.
Universal Windows Platform
Evrensel Windows Platform yeniliği geliştirilen uygulamaların tüm Windows ürünlerinden erişilebilebilmesini sağlayacak. Cortana’dan XBOX Live desteğine, güvenli ticaretten holograma kadar pek çok özellik bu platform içinde yer alacak.
Tablet ve PC modları arasında hızlıca geçiş yapabilden Windows 10, Continuum özelliğiyle telefonların birer PC’ye dönüşmesini sağlayacak. Bunun için telefonunuzu bir monitöra bağlamanız yeterli olacak. Bundan tam 100 gün önce tanıtılan Microsoft HoloLens desteği de uygulamaların birer hologram olarak çalışmasına imkan tanıyacak.
Yeni platform ve yazılım geliştirme paketleri sunan Microsoft, web siteleri, klasik Win32 uygulamaları (16 milyon adet), Android Java/C++ uygulamaları ve iOS uygulamaları için Windows 10 mağazasının kapılarını açıyor. Sunulan 4 yeni SDK yazılımcıların hem mevcut kodlarını kullanmasını hem de Windows platformunun zenginliklerini kullanmasını sağlayacak.
USA Today, WeChat, Disney, Netflix, King gibi pek çok marka Şimdiden Evrensel Windows Platformu için uygulama geliştirmeye başlamış bile.
iOS ve Android uygulamaları Window Store'a taşınabilecek
Microsoft, kendi mobil işletim sistemini yaygınlaştırıp uygulama mağazasını da çok zenginleştiremedi ama çapraz platform mobil uygulamlara inancını sürdürüyor. Universal Windows Platform ve Windows Store ile iOS ve Android uygulama geliştiricileri uygulamalarını kısa yoldan Windows 10 uygulamalarına dönüştürebilecek.
Kredi kartı olmayanlar da Windows Store'dan uygulama satın alabilecek
Windows Store, geliştirilen uygulamaların Windows Store üzerinden tüm Windows ürünlerinden erişilebilecek. Windows Store’un birçok küresel ödeme servisini destekleyecek. Dünya çapında 90’dan fazla operatör işbirliğiyle kredi kartınız olmayanlar da cep telefonuyla uygulama satın alabilecek.
Microsoft, tüm Windows cihazlarda çalışma, operatörler üzerinden ücretlendirme desteği ve yeni gelişen pazarlar sayesinde uygulama geliştiricilerin 8 kat fazla satış yapabileceğini tahmin ediyor.
Kurumsal/şirket özelinde uygulama yönetimi
Microsoft, reklam videolarını ve yükleme takibini destekleyen, yeni Windows reklam SDK’sı, uygulama içi satın almalarda abonelik desteği ve yeni Windows Store üye programını da Windows 10 ile devreye alacak.
Microsoft, kurumsal tarafta da uygulama platformunu geliştiriyor. Yöneticiler, Windows Store içerisinde oluşturacakları bir şirket portalı üzerinden çalışanlarının istediği uygulamaları alıp paylaşabilecek. Kurumsal ödeme metotlarını kullanılabilecek.
İlk 3 senede Windows10'lu 1 milyar cihaz hedefi
Microsoft, tüm bu yeniliklerle beraber Windows 10’un, ilk 3 senede toplam bir milyar cihazda kullanılacağını öngörüyor. Tek platform misyonuyla hareket eden Microsoft, Windows 10’a geçişin ilk sene ücretsiz olması ve henüz tanıtılmayan yeni cihazlarıyla bu hedefe ulaşmak konusunda kendine güveniyor.
Yeni tarayıcının adı Microsoft Edge
Uzun süre Project Spartan kod adıyla anılan Microsoft'un yeni internet tarayıcısı nihayet gün yüzüne çıktı. Adı Microsoft Edge. Microsoft'un yeni internet tarayıcısında sunulan internet sayfaları üzerine not alma ve paylaşma, okuma paneli ve Cortana entegrasyonu dikkat çekici sayılabilir ama Edge'in Chrome ve Firefox ile baş edip edemeyeceğini yaz aylarında Microsoft 10 pazara sunulduktan sonra görmeye başlayacağız.