Sosyal içerik platformu Onedio, aylık ortalama 17 milyon tekil ziyaretçisiyle deyim yerindeyse tam bir trafik canavarı ve bunu büyük ölçüde paylaşım odaklı içerikler hazırlamasındaki başarısına borçlu. Başta Facebook ve Twitter olmak üzere sosyal ağların kullanımında da mobil öncelikli hale geliyor. Peki bu içerik tüketimini nasıl etkiliyor? Onedio kurucusu ve CEO'su Kaan Kayabalı'nın Webrazzi'15'te katıldığı İçerik Tüketiminde İlk Ekran Mobil oturumunda paylaştığı veriler, içerik tüketiminin ne ölçüde mobilleştiğini gösteriyor.
Zira Onedio'nun mobilden gelen aylık ortalama tekil ziyaretçi sayısı 11,5 milyon. Bunun önemli bir nedeni Onedio trafiğinin yüzde 65'inin sosyal ağlardan kaynaklanması. Kayabalı'nın verdiği bilgilere göre, Onedio içeriklerine ait ayda yaklaşık 2 milyon link Facebook'ta, 200 bin link de Twitter'da paylaşılıyor.
Güncel verilerine göre, Onedio'nun aylık ortalama 60 milyon ziyaretçisi 170 milyon adet içerik tüketiyor, bunların 20 milyonunu videolar, 80 milyonunu liste, galeri gibi içerikler oluşturuyor.
Üretim tarafında ise, Onedio'nun in-house oluşturduğu günlük 80-90 adet içerik bulunuyor. Kullanıcılardan gelen içeriklerle birlikte günlük ortalama 200-300 adet içerik yayınlayan Onedio'nun aylık 7-10 bin adet içerik yayınladığı söylüyor Kayabalı. İçeriklerin önemli bir bölümü geneli hedeflerken, kullanıcılardan gelen içerikler daha mikro toplulukların da hedeflenmesini sağlıyor. Kayseri Fen Lisesi'nden gelen bir içeriğin 4 bin kez paylaşıldığını söylüyor Kayabalı.
Büyük veri ekibini kuran Onedio self servis reklam platformuyla KOBİ'leri hedefliyor
Yakın zamanda Revo'dan 2,6 milyon liralık yatırım alan Onedio'nun yeni planlarıyla ilgili detayları da paylaşan Kayabalu, Onedio'nun yıllık tüketim miktarı milyarları bulan test içeriklerinin de katkısıyla, ziyaretçilerinden topladığı verilerinin kritik geri dönüş sağlayacak seviyeye geldiğini söylüyor. Bu verilerin analizi için kendi büyük veri ekiplerini kuran Onedio bu sayede daha odaklı reklam servisi verecek.
Halihazırda kendi native reklam platformunu oluşturan Onedio, Google ve Facebook gibi self-servis reklam platformuyla KOBİ'leri hedefleyecek ve bu şirketlerin kendi bütçelerine, kitlelerine göre reklamlar tasarlamasını sağlayacak. Buna ek olarak kendi video içerik stüdyosunu kurmaya hazırlanan Onedio, bu yönde de harekete geçmiş.
Bir süre önce BuzzFeed ile yaptığı anlaşmayla gündemimize giren Onedio trafiğinin ağırlıkla (yüzde 95) orijinal içeriklere odaklandığını söylüyor. Sosyal içerik platformunun büyümesinin sürdürülebilirliği açısından içerik dengesinin kritik olacağını söyleyebiliriz.