Mobil ve arama motoru reklamcılığı benzer ivmelerle büyüyor [Webrazzi PRO]

Mobil ve arama motoru reklamcılığı benzer ivmelerle büyüyor [Webrazzi PRO]

Yazı dizimiz haftanın grafiğinde bu haftanın konusu, ülkemizde yapılan mobil ve arama motoru reklamcılığı yatırımları.

IAB Türkiye tarafından açıklanan ve yaratıcı işleri, CRM çalışmalarını ve SEO yatırımlarını kapsamayan rakamlarda; 2011, 2012, 2013 ve 2014 yılları için arama motoru reklamcılığında toplam hacimleri bulabilirsiniz.

Geride bıraktığımız haftada 2014 yılı verilerini açıklayan IAB Türkiye, arama motorlarında kelime bazlı reklamlar için 492, görüntülü reklamlar için de 241 milyon TL reklam yatırımı yapıldığını duyurdu. Yani 2014 yılında toplam arama motoru reklamcılığının yatırım hacmi 733 milyon TL olarak açıklandı.

Bu arada aynı rakam 2013'te 587, 2012'de de 448 milyon TL seviyesindeydi. Diğer yandan yine IAB Türkiye tarafından açıklanana göre ülkemizde mobil reklam yatırımları için yine 2014 yılı içinde toplam harcanan bütçe 58 milyon TL. Tam olarak bu noktada geriye dönük rakamlara bakmak gerekirse, son 4 sene için mobil reklamcılığın arama motoru reklamcılığıyla neredeyse aynı ivmeyle büyüdüğünü söyleyebiliriz.

turkiyede-yillara-gore-arama-motoru-reklam-yatirimlari

Webrazzi PRO nedir?

THY, Akbank, Turkcell, Google, Revo Capital, BKM, Limango ve n11.com gibi çok sayıda şirket tarafından kullanılan Webrazzi PRO için, dijital sektörün bilgi merkezi diyebiliriz. Dilerseniz 7 gün süreyle geçerli olmak üzere hemen şuradan ücretsiz olarak Webrazzi PRO’yu deneyebilirsiniz.

Webrazzi PRO’da e-ticaret, ödeme sistemleri, sosyal medya, dijital pazarlama, oyun ve donanım gibi çok sayıda konu başlığı hakkında 2500’ün üzerinde istatistik ve 10’larca özel not bulabilirsiniz. Veriye dayalı düşünme alışkanlığı kazandıran Webrazzi PRO’nun aynı zamanda sektörel sunum ya da rapor hazırlarken de oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Örnek olarak Webrazzi PRO verileriyle hazırlanan 45 Saniyede Türkiye E-Ticaret Pazarı başlıklı video’yu izleyebilir, ya da haftanın grafiği yazı dizimizin tamamına göz atabilirsiniz.

(Görsel kaynak: Bloomua/Shutterstock)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.