YouTube, Spotify, Beats, Tidal.... Müzisyenler online servislerden ne kadar kazanıyor? [İnfografik]

YouTube, Spotify, Beats, Tidal.... Müzisyenler online servislerden ne kadar kazanıyor? [İnfografik]

Online müzik dinleme servislerinin müzisyenlere istediklerini verip veremediği tartışması Jay-Z'nin Tidal hareketi sayesinde yeniden gündemimize girdi. Soruya bir cevap niteliğinde ünlü veri gazetecisi ve yazar David McCandless, 2010 yılında hazırladığı ve o dönem var olan online servislerin sanatçıların bütçelerine ne kadar katkı yaptığını gösteren infografiğini güncelledi.

YouTube, Spotify, Deezer, Beats, Google Play, Tidal, iTunes ve diğer servisleri kapsayan infografik, sanatçıların ABD asgari ücreti olan bin 260 dolar kazanç sağlamak için her bir serviste kaç kez çalınmaları gerektiğini hesaplıyor. Servislere kayıtlı sanatçıların yüzde kaçının asgari ücret kazandığını da gösteren infografiğe göre, YouTube için bu oran yüzde 0,5, Spotify için yüzde 2, Deezer yüzde 6,5, Tidal yüzde 37, beats ise yüzde 35.

The Information is Beautiful'a ait hesaplamaların tam ve hatasız olduğunu söyleyemesek de (sanatçıların ne kadar kazandığı kontratlarına göre değişebiliyor vs.) ilk olarak The Guardian'ın yayınladığı infografik, müzik servislerinin kazanma ve kazandırma becerilerini kıyaslamaya yardımcı oluyor.

Ana görsel: Getty Images

GUARDIAN_Musicians-2015-01

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.