Jay-Z, Madonna, Beyonce, Daft Punk... Müziğin kutsal ittifakı TIDAL kime meydan okuyor?

Jay-Z, Madonna, Beyonce, Daft Punk... Müziğin kutsal ittifakı TIDAL kime meydan okuyor?

"Ben iş adamı değilim, iş benim, adamım!"

Jay-Z'nin fenomen haline gelen şarkı sözleri artık bizim için çok şey ifade ediyor. Zira Jay-Z, müzik endüstrisini geri istiyor; her biri kendi başına neredeyse birer endüstri olan diğer müzisyenlerle birlikte. Madonna, Beyonce, Daft Punk, Kanye West, Taylor Swift, Coldplay, Calvin Harris, Nicki Minaj, Arcade Fire ve on ya da yüz milyonlarca kişiye ulaşan diğer isimleri bir araya getiren Jay-Z'nin kutsal ittifakı TIDAL, "akıntıyı tersine çevirmek" istiyor.

Jay-Z'nin geçtiğimiz Ocak ayında satın almak için harekete geçtiği online müzik dinleme servisi TIDAL'ın satışı kısa bir süre önce onaylandı.  Aralarında Türkiye'nin olduğu yeni pazarlara açılmaya başlayan servis, yeniden yapılandırıldı ve dün #TIDALforALL "hareketiyle" yeniden piyasaya sunuldu. Sanatçıların imzaladıkları deklarasyon, Jay-Z'nin "Biz ürün değiliz" sözü dahil olmak verdikleri demeçlerle, TIDAL bir etkinlikten ziyade hareket olarak lanse edildi. Hareketle, bugüne kadar kayıt şirketlerinin umursamazlığı ya da Spotify gibi popüler online müzik dinleme servislerinin "mikroskobik  ödemeleri" nedeniyle "mağdur" olan sanatçılar, kendi yönlerini tayin etmek istiyorlar. En azından Jay-Z buna inanmamızı istiyor.

Jay-Z bunun için Aspiro'dan aldığı TIDAL'ı hareketi destekleyen ünlü müzisyenlerle paylaşıyor. Financial Times'ın haberine göre müzisyenler TIDAL'dan milyon dolarla ifade edilen paylar alacaklar ve bunu karşılığında TIDAL'a özel tanıtım, içerik geliştirecekler. Sanatçıların TIDAL'a özel single'lar yapmaları ya da bir sonraki albümlerini ilk TIDAL'da yayınlamaları gibi çalışmalar akla gelen ilk örnekler.

TIDAL'ın müzisyenlerin "mağduriyetini" önlemeye yönelik bir diğer uygulaması da servisin ücretsiz olarak sunulmaması. Bugüne kadar 19,99 liradan Hi-Fi yani yüksek kalitede sesle sunulan TIDAL, dün bu tekliflerini de yeniledi. Hi-Fi versiyonunun fiyatını 27,99 liraya çıkaran TIDAL, kullanıcılarına normal kalitede müzik dinleyebilecekleri ve 12,99 lira olarak fiyatlandırılan TIDAL Premium adında yeni bir teklif sunmaya başladı.

Tidal Launch Event NYC #TIDALforALL

İddialı bir girişle doğrudan Apple'ın Haziran ayında tanıtması beklenen yeni online müzik dinleme servisi Beats ve Spotify'a rakip olan TIDAL'ın şansı, gerçekten yüksek mi? Açıkçası yüksek kalitede müzik için kullanıcıların ancak çok azının online müzik dinleme servisleri ortalamasının epey üzerinde bir ödeme yapmayı kabul edecek gibi görünüyor. Zira dün düzenlenen lansman etkinliği sonrasında Twitter'da konuşulanlardan, kitlenin "Beyonce ne yapsa doğrudur" diyenlerle Tidal'ın fazla pahalı olduğunu düşüncesini savunanlar arasında bölündüğünü görmek mümkündü.

Halihazırda Spotify'ın 15 milyon ücretli kullanıcısına karşılık, 40 bin  ücretli üyeye sahip olan TIDAL'ın bu farkı bünyesindeki starların özel çalışmalarıyla kapatması içinse bu kez Apple ile mücadele etmesi gerekiyor. Zira, Apple'ın da benzer tekliflerle yeni müzik servisini öne çıkarmak istediği biliniyor.

Üç farklı müzik servisinin rekabetini izlemek elbette oldukça ilginç olacak ancak bunda daha da önemlisi, Apple'a yaptığı 3 milyar dolarlık satışla, dünyanın en zengin rapçisi ünvanını Jay-Z'nin elinden alan Dr Dre'nin Beats'i, diğer tarafta oyunun kurallarını iyi bilen Spotify ve sanatçılardan şirketlere yeni işbirlikleriyle ağırlığını koymak isteyen TIDAL ile endüstrinin ağırlık merkezinin online müzik dinleme servislerine doğru kayıyor olması.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.