VC for Africa: Nijerya ve Kenya, Afrika'nın girişim merkezi olma yolunda ilerliyor

VC for Africa: Nijerya ve Kenya, Afrika'nın girişim merkezi olma yolunda ilerliyor

Afrika Yatirimciler GirisimcilerGelişmiş ülkelerde internet girişimleri için yatırım miktarları giderek artarken Afrika ülkeleri de yavaş yavaş yeni ekonomi dalgasına ısınmaya başlıyor. Afrikalı girişimcilerle yatırımcıları buluşturan bir platform olan Venture Capital For Africa (VC4A) da bu ilerlemeyi gözler önüne seriyor.

VC for Africa tarafından açıklanan rapora göre, Afrika'nın girişim anlamında önde gelen iki ülkesi Nijerya ve Kenya. Türkiye'de hep futbolcularıyla adını duyuran Nijerya'da şimdiye kadar 24 girişim 1.4 milyon dolar değerinde yatırım alırken, Kenya'da 19 girişim 4.7 milyon dolar yatırım toplamayı başarmış (Bkz: startupkenya.org).

Afrika Yatirimciler GirisimcilerTanzanya'dan 12, Güney Afrika'dan 11, Gana ve Uganda'dan 10'ar, Kamerun ve Mısır'dan 9'ar girişime yer veren rapor, 2013 sonunda girişimlerin 1000 kişilik bir istihdam sağladığına da değiniyor. 2014 sonundan bahsedilmese de 2015 sonunda internet girişimlerinde 5000 kişiye iş vermesi hedefleniyor.

VC for Africa'nın kurucu ortaklarından Ben White, başarılı bir büyüme çizgisinde olan Afrikalı girişimlerin yatırımcılar için dikkat çekici olduğunu söylüyor. Demo-Africa.com da Afrika'nın yeni başarılı girişimlerini arıyor.

Son dönemde daha ziyade yatırım çeken Hindistanlı girişimleri yazıyoruz ama Afrika'nın Amazon'u Jumia'dan, Afrika'daki mobilitenin yükselişinden ve Facebook'un Afrika'daki yayılışından bahsetmiştik. Webrazzi English'te ise Afrika pazarına açılan Avrupalı girişimler daha çok öne çıkıyor.

Önümüzdeki dönemde Afrika'dan daha fazla haber duyacağımıza da hiç şüphemiz yok. Özellikle Rocket Internet'in başını çektiği yatırımcılar dünya nüfusunun yüzde 15'ini barındıran Afrika'daki bu potansiyele yönelmiş durumda ama yerli girişimci ve yatırımcılarımızın Afrika'ya açılması gibi uzak bir ihtimal gibi gözüküyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.