Türkiye'de dijital reklam harcamaları 2014'te yüzde 20-23 oranında arttı [Dijital'15]

Türkiye'de dijital reklam harcamaları 2014'te yüzde 20-23 oranında arttı [Dijital'15]

Webrazzi Dijital konferanslarının düzenli katılımcılarından IAB Türkiye, dijital reklamcılık sektörüyle ilgili büyüme tahminini yine ilk kez Webrazzi Dijital'15'te paylaştı. IAB Türkiye'nin tahminine göre, 2014 yılında Türkiye'de dijital reklam harcamaları yüzde 20-23 oranında arttı. Reklamcılık sektörünün toplamda yüzde 7 oranında büyüdüğünü tahmin eden IAB Türkiye, dijitalin büyüme hızının sektörün oldukça ilerisinde olduğuna dikkat çekiyor.

Webrazzi Dijital'15'te IAB Türkiye'nin "Yeni Standartlar ve Sektörde Son Durum" oturumu IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Şeker moderatörlüğünde, IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Rima Erdemir ve IAB Türkiye Başkan Yardımıcıları Ayşen Akalın, Neslihan Olcay katılımıyla gerçekleşti. Oturumda Türkiye'de dijital reklam sektörüyle birlikte IAB Türkiye'nin 2015 yılıyla ilgili planladığı önemli yenilikler de konuşuldu.

2015 yılının dijital reklamcılık için hareketli bir yıl olacağı beklentisini paylaşan Uğur Şeker, Türkiye'nin dijital reklamcılık sektörü açısından, büyüme ortalaması yüzde 11,5 olan Avrupa Birliği ülkelerinin de ilerisinde olduğuna dikkat çekti. Yani bu yıl da Türkiye'de adtech şirket satın almaları ve ajans birleşmeleri haberleri görmeye devam edeceğiz, IAB Türkiye'nin tahminine göre.

Dijital reklam Türkiye'de ciddi bir potansiyel barındırmasına rağmen reklam verenler tarafından henüz tam olarak anlaşılmadığına dikkat çeken Ayşen Akalın, offline düşünme biçiminden online'a geçişte hala sorunlar olduğunu söyledi. Zira bildiğiniz gibi offline reklam kurgu ve süreçleri online'dan oldukça farklı. Yayıncı tarafında ise kaliteli içeriğe odaklanılması gerekiyor, Akalın'a göre.

Ocak ayından itibaren yeni bir yönetim kadrosuyla işe başlayan IAB, re-KOBİ (rekabetçi KOBİ)  programıyla Türkiye çapında KOBİ'lerin dijital pazarlama kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıyor. Bunun için farklı illerde birebir çalışmalar ve seminerlerini sürdüren IAB Türkiye, dijitalde markalaşmadan sosyal medya kullanımına kadar farklı konularda12 dersten oluşan bir online ders programı oluşturmuş. IAB Türkiye bu yıl da eğitim tarafındaki çalışmalarına devam edecek.

Mobil Uygulamaları Ölçümlemeye ve Raporlamaya Başlayacak

IAB Türkiye'nin bu yıl için önemli planlarından biri de AdEx Türkiye araştırmasının geliştirilmesini sağlamak. IAB Türkiye'nin 2011 yılından bu yayınladığı raporların dijital reklamların (mobil, video gibi parametrelere göre) sınıflandırılması konusunda sektörde akıl karışıklığı olduğunu söyleyen Rima Erdemir, yeni raporların çok daha detaylı ve açık bir dille sunulacağını belirtti. Küresel standartları izleyen IAB Türkiye, yeni AdEX raporları için üçüncü bir parti ile birlikte çalışacak. IAB Türkiye'nin bu yıl için planları arasında reklam sunucuları için standartlar getirilmesi, videoya özel raporlar, mobil uygulamaların ölçümlenmesi gibi çok sayıda yeni plan var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.