Sosyal istihbarat nedir, ne işe yarar? [Dijital'15]

Sosyal istihbarat nedir, ne işe yarar? [Dijital'15]

Webrazzi Dijital 15'te Brandwatch Evangelist'i Azeem Azhar'ın son dönemin popüler canlı yayın uygulaması Meerkat eşliğinde yaptığı sunum, "sosyal istihbarat" olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz "social intelligence" konusuna odaklandı. Azhar, 2009 yılında kurucu ortağı olduğu sosyal medya analitiği şirketi PeerIndex'in, 2014 yılı sonunda Brandwatch tarafından satın alınmasından bu yana buradaki görevini sürdürüyor.

Kişisel verilerimizin önemli bir çoğunluğunu sosyal medya üzerinden paylaştığımız düşünüldüğünde, konunun neden gittikçe önemli hale geldiği anlaşılıyor. Sosyal istihbaratın önde gelen şirketlerden biri olan Brandwatch, birçok büyük markaya reel fayda sağlamayı başaran uygulamalarıyla dikkat çekiyor.

Azhar'ın tanımına göre sosyal istihbarat, sosyal medyada birçok konu hakkında farklı ilgileri, zevkleri, bilgileri olan insanlar olduğu gerçeğinden yola çıkarak, bu insanların etkileşiminden doğru ve eylem odaklı sonuçlar çıkarmayı sağlıyor. Çıkan sonuçlar şirketlerin yönetim kurulları toplantılarına kadar çıkabiliyor.

Küresel, gerçek zamanlı, gözlemlenebilir bilgilere dayanan sosyal istihbarat, pazar araştırması, CRM gibi diğer pazarlama alanlarını tamamlıyor ancak gerçek davranışları baz almıyor. Sosyal istihbarat, pazarlama harcamalarının düzenlenmesi, fiyatlama, müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesi, yeni pazarların adreslenmesi, sponsorluk ve ortaklıklar konularında faydalı iç görüler sağlıyor.

Sunumunda farklı vaka çalışmalarına da yer veren Azhar, Almanya çapında 15 bin 300 şubesi ve 245 bin çalışanı olan Alman bankası Sparkassen ile birlikte yaptıkları çalışmayla şirketin bozuk bir ATM'siyle ilgili gelen Twitter şikayetlerinden, bozuk ATM'sinin yerini tam olarak tespit ettiklerini söyledi. Bununla birlikte markaların sosyal istihbarat sayesinde belirli müşteri segmentlerine hitap etmesini sağlama, belirli kitlelerle etkileşimini arttırma ve buna uygun geliştirmeler yapma gibi faydalar sağladığı da Azhar'ın notları arasındaydı.

"Sosyal istihbarat, karmaşık, dağınık ama paha biçilmez stratejik bir beceridir" diyen Azhar, çıkan sonuçlar üzerine eyleme geçme istekliliği gerektirdiğini de söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.