Reklam engelleyici yazılımlar 'native' reklam ve içerik pazarlamasının önemini arttırdı [Dijital’15]

Reklam engelleyici yazılımlar 'native' reklam ve içerik pazarlamasının önemini arttırdı [Dijital’15]

Ligatus Türkiye Ülke Müdürü Murat Kalafat, Webrazzi Dijital'15'de sahne aldı ve "Yükselen Pazarlama Modelleri - Doğal Reklamlar ve İçerik Pazarlaması" başlıklı sunumunu paylaştı. Doğal reklam ve içerik pazarlaması kavramlarından bahseden Kalafat, ülke pazarında ikinci yılını tamamlayan Ligatus'un bu noktalarda sunduğu çözümlere de değindi.

Konuşmasının başında native advertising yani doğal reklam kavramının önemine vurgu yapmak adına reklam engelleyici yazılımların (AdBlock gibi) kullanım oranınından bahseden Kalafat, bu yazılımların 150 milyon civarında aktif kullanıcısı olduğunu paylaştı.

"Bu yazılımların kullanılma oranı örneğin teknoloji sitelerinde yüzde 40'lara varıyor. Yani bir teknoloji siteniz varsa ve reklamdan para kazanmak istiyorsanız vay halinize." diyen Kalafat, genel ortalamanın da bazı ülkelerde yüzde 20 seviyesinde olduğundan bahsetti.

Reklam engelleyici yazılım kullananlar en çok içerikle paketlenmiş reklamlardan rahatsız

Sunumunun devamında reklam engelleyen yazılımlar konusunda yapılan araştırmalara da değinen Kalafat, kullanıcıların en çok içerikle paketlenmiş reklamlardan (örneğin pre-roll) rahatsız olduğu bilgisini verdi.

Murat Kalafat'ın sunumunda yer verdiği bir diğer ilgi çeken rakam ise banner reklam tıklamalarının yüzde 80'inin yüzde 8'lik bir kullanıcı diliminden geldiğiydi. Ayrıca sunumdaki bir diğer veriye göreyse internet kullanıcıları ayda 1700'den daha fazla kez banner reklama mağruz kalıyor.

İçerik pazarlamasının doğal reklamdan farkı ne?

Tüm bunlar ışığında doğal reklamın önemine ve gerekliliğine vurgu yapan Murat Kalafat, sonrasında içerik pazarlaması kavramına geçti. Kalafat, "Esasında 'content marketing' ile 'native advertising' biraz karıştırılıyor. 'Native marketing' için markaların uzun vadede müşterileriyle bir bağ kurabilmek için yaptığı çalışmalardır diyebiliriz.

Bu noktada illaki markadan bahsedilmesine de gerek yok, önemli olan uzun vadede satış potansiyeli yaratmak. 'Content marketing''in içine bloglar, kitaplar, videolar ya da benzeri çok sayıda içerik çeşiti dahil olabilir. Özetle 'content marketing' temel olarak bu içeriklerin üretilmesi ve uzun vadede hedeflenen algının yaratılmasıyla alakalı bir konu." şeklinde konuştu.

Sunumu boyunca değerli veriler paylaşan Ligatus Türkiye Ülke Müdür Murat Kalafat, içerik pazarlamasının doğal reklamdan farkına değindikten sonra Ligatus olarak sundukları çözüm ve sahip oldukları teknolojilerden bahsetti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.