Twitter ile iki haftada 120 bin kullanıcıyı geride bırakan Meerkat yoluna yalnız devam ediyor

Twitter ile iki haftada 120 bin kullanıcıyı geride bırakan Meerkat yoluna yalnız devam ediyor

Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Meerkat'in önünde zorlu bir sınav var. Zira, Twitter için geliştirilen canlı yayın uygulamasıyla sosyal ağın öz çocuğu (doğruyu söylemek gerekirse Meerkat'i Twitter'da ilk gördüğümde bir Twitter ürünü sanmıştım) izlenimini veren Meerkat, ilk büyük -ancak beklenen- darbeyi de Twitter'dan aldı.

Deyim yerindeyse Meerkat'e evlatlık statüsünü hatırlatan Twitter, uygulamanın social graph'e erişimini engelledi. Bunun anlamı Meerkat'e giriş yapan kullanıcıların Twitter'daki takipçi bilgilerinin otomatikman uygulamaya aktarılamayacağı, kullanıcıların kendi çabasıyla bu isimlere erişmesi gerekeceği.

Twitter'ın harekete geçmesinden yalnızca iki saat önce haberi aldığını söyleyen Meerkat için bu, tahmin edebileceğiniz gibi ciddi bir sorun. Zira uygulamanın, platformla doğal uyumu, yayınlandığı üçüncü haftada yaklaşık 120 bin kullanıcıyı geride bırakmasını sağlamıştı. 

meerkat canlıBireysel ve kurumsal kullanıcılar tarafından yoğun ilgi gören Meerkat'in bundan sonraki planlarını SXSW 2015'te değerlendiren kurucusu Ben Rubin, Twitter hamlesini öldürücü bir darbeden ziyade, bir "hızlanma engeli" olarak tanımlıyor. Halihazırda canlı yayın uygulaması için alternatif çözümler geliştirdiğini beliren Rubin bu konuda detaylara girmese de, Meerkat yeni kullanıcıları için yeni keşif araçları geliştiriyor. Bununla birlikte uygulamaya kullanıcıların canlı yayınlanan bir videoyu kayıt edip, tekrar izleyebilmesini sağlayan yeni bir özellik de eklenebilir

Bir süre önce canlı yayın uygulaması Periscope'u satın aldığı söylenen Twitter, bu gelişmeyi de resmen doğruladı. Meerkat'in kısa sürede ulaştığı sayılara bakınca Twitter'ın benzer bir özelliği platformuna getirmemesi gerçekten sürpriz olacak. Zira Meerkat'in açıklamalarına göre, Twitter'da kullanıcıların canlı yayın linklerine tıklama sayısı yüz milyonları geçmiş. Kullanıcıların yüzde 20'si günde ortlalama iki saatten fazla, yüzde 8'i günde üç saat, yüzde 4'ü de günde dört saat canlı yayın izlemiş.

Twitter'ın benzer bir canlı yayın uygulamasından sağlayacağı belki en önemli faydaysa bu sayıların çok dışında olabilir. Zira, kullanıcıların birçoğunun halihazırda Facebook kadar rahat hissetmedikleri platforma "insan dokunuşu" getiren Meerkat, arkadaşlık bağının öncelik olmadığı Twitter'da kullanıcıların birbiriyle biraz daha yakın iletişim kurmasını sağladı.

Canlı yayının doğasında bu olmasa da sosyal ağlarla birleşince ortaya çıkan şey, özellikle Twitter için paha biçilmez bir ilerleme sağlayabilir.

Halihazırda sadık bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu söyleyen Meerkat'in bu başarıyı sürdürüp sürdüremeyeceği henüz net değil. Kesin olan şey, mobilde canlı yayının zamanının geldiği.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.