storm ile SSH'ı 'patron gibi' yönetin

Dilerseniz GitHub’ta yer alan başarılı ve popüler yerli repo’ları incelediğimiz yazı dizimizin (Yerli GitHub) tamamına göz atabilirsiniz.

storm-ssh-like-a-bossYazılım geliştiricilerin sıkça kullandığı Command-line interface (CLI) yani komut satırı arayüzü için açık kaynak bir kütüphane olan storm, GitHub'da 2 bine yakın yıldız ve 10'un üzerinde geliştiricinin katkısını almayı başarmış.

Emre Yılmaz tarafından Mayıs 2013'te geliştirilmeye başlanan kütüphane, en basit tanımıyla SSH üzerinde yazılım geliştiricilerin sıklıkla ilgilenmek durumunda kaldığı konfigürasyon dosyalarını yönetmek ve otomatize etmeye yarıyor.

Storm ile konfigürasyon dosyalarında (host) arama ve listeleme yapmak, toplu olarak yenileri eklemek, silmek ve edit'lemek mümkün. Bunun dışında bazı isimlendirme (alias) ve görselleştirmelere de izin veren storm; yazılım geliştiriciler için aynı zamanda (localhost'tan erişilebilen) web arayüzü de sunuyor.

Emre Yılmaz'ın "İşim gereği çok fazla sunucu ile uğraştığım bir dönemde SSH config yönetiminden bıktığımda bir gece oturup storm'un ilk halini yazdım." sözleriyle çıkış noktasını açıkladığı proje, örneğin, onlarca sunucu yöneten bir yazılım geliştiricinin (ya da sunucu yöneticisinin) 2 dakika içinde tüm bu konfigürasyon dosyalarına aynı işlemi yapabilmesine olanak tanıyor.

storm-ekran-goruntusu

"GitHub günümüz dünyasında en kaliteli CV"

Yazılım geliştiriciler için GitHub'ın önemli bir vitrin olduğundan bahseden Yılmaz, "GitHub'a koyduğunuz projeler aslında günümüz dünyasında en kaliteli CV'ler oluyor. Birçok şirket de öyle düşünüyor olmalı ki, bazı iş görüşmelerinde 'biz seni github'dan biliyoruz, teknik mülakat yapmayacağız' diyenler oldu. Ya da yurtdışından GitHub profilimi görüp tanışmak, iş yapmak isteyen şirketler oldu." diye söze devam ediyor.

Emre Yılmaz'a göre bir projenin GitHub'a popüler olması için en önemli etken söz konusu projenin gerçek bir problemi çözüyor olması. Yılmaz'a göre bunun dışına dokümantasyon, birim testler, kullanıcı geri bildirimlerini dikkate almak ve katkı vermek isteyenin yolunu açmak da diğer önemli etkenler.

storm Homebrew ile birlikte varsayılan olarak geliyor

Bunun dışında OSX'in en çok kullanılan paket yöneticisi konumundaki Homebrew'le birlikte varsayılan olarak gelen storm, Hacker News ve Reddit gibi platformlarda da paylaşılmış, tartışılmış.

Siz de storm'u kullanmak ya da detaylıca göz atmak için kütüphanenin GitHub sayfasını ziyaret edebiliriz. Ülkemizde geliştirilmeye başlanan ve popüler GitHub projelerini incelemeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.