Tık avcısı haberciliğe karşı yerli yeni bir haber servisi: Hap Haber

Tık avcısı haberciliğe karşı yerli yeni bir haber servisi: Hap Haber

Geleneksel medya gelişen teknoloji ve internetin yaygınlaşması ile birlikte internet haberciliğine evrilirken tüm dünyada çok önemli bir konu haline geldi. Dünyanın bir ucunda yaşanan en ufak bir olayı bugün anlık olarak heryerden öğrenebiliyoruz.

Ancak ülkemizde son yıllarda haberciliğin ve haber içeriğinin değil tamamen kullanıcıları sadece linki tıklatmaya ve sayfa gösterimini arttırmaya yönelik haberciliğin yapıldığına şahit oluyoruz ve bunun dozu gün geçtikçe artıyor.

Tüm bunlara karşılık olarak kurulan Hap Haber, kullanıcıları doğrudan haberin içeriğiyle buluşturmayı hedefleyen ve "tık" amacı gütmeyen bir haber servisi olma amacıyla Burak Budak, Metin Özhan ve Osman Arı tarafından kurulmuş.

Hap Haber, aldatıcı başlıklar atan haber sitelerinin aslında neyi paylaşması gerektiğini ve kullanıcıların gereksiz haberler ile zaman kaybetmelerini önlemeyi hedefliyor. Uygulamanın arka tarafta nasıl çalıştığını aktarmamız gerekirse, üç editör özellikle tıklama amacıyla oluşturulmuş tüm haberleri anlık olarak takip ederek özet haberler hazırlıyor ve başlığını değiştirmeden yayınlıyor. Başlık değiştirmeme nedenleri ise farkındalık oluşturmak.

hap-haber-uygulama

Girişimin kurucularından Burak Budak, Türkiye'de son yıllarda internet haberciliği noktasında atılan çarpıcı manşetlerin toplumu bilgilendirmek yerine sadece tıklanma sayısına yönelik bir amaç güttüğünü aynı zamanda atılan manşetlerin ve kullanılan görsellerin haberin içeriği ile alakasız olmakla birlikte gazetecilik ilkelerini de hiçe saydığını söyleyen Budak, Hap Haber'in hem alternatif bir gazetecilik pratiği için olanaklar barındırması hem de internet haberciliğine örnek teşkil etmesi bakımından geliştirdiklerini söyledi.

Şu anda öz kaynaklarıyla yoluna devam eden ekip, ilerleyen zamanlarda alternatif gelir kanalları olarak markalar ile işbirliği, içerik reklamcılığı ve görsel ağırlıklı ek özellikler ile gelir modellerini şekillendirmeyi planlıyor.Hap Haber şu anda Android platformunda yer alıyor ancak ekibin iOS ve web tabanlı versiyon üzerinde çalıştıklarını çok kısa süre içerisinde bunların kullanıcılarla buluşacağını belirtelim. Ayrıca Twitter üzerinden de özet haberleri okuyucularla paylaşıyorlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.