Ruby on Rails içinde Twitter Bootstrap kullanımını kolaylaştıran kütüphane: 'twitter-bootstrap-rails'

Ruby on Rails içinde Twitter Bootstrap kullanımını kolaylaştıran kütüphane: 'twitter-bootstrap-rails'

Dilerseniz GitHub’ta yer alan başarılı ve popüler yerli repo’ları incelediğimiz yazı dizimizin (Yerli GitHub) tamamına göz atabilirsiniz.

webrazzi-ruby-twitter-bootstrapSeyhun Akyürek tarafından Kasım 2011'de geliştirilmeye başlanan twitter-bootstrap-rails kütüphanesi, GitHub üzerinde topladığı 4 bine yakın 'star' ve 900'ün üzerinde 'fork' rakamlarıyla dikkat çekiyor. Bunların dışında açık kaynak olarak geliştirilen kütüphane bugüne kadar 180'den fazla bağımsız geliştiricinin desteğini almayı başarmış.

Twitter tarafından geliştirilen ve oldukça popüler bir frontend (önyüz) geliştirme aracı olan Twitter Bootstrap'in Ruby on Rails üzerindeki kurulumunu kolaylaştıran kütüphane, bugüne kadar RubyGems'de 1 milyon 500 binin üzerinde indirilmiş.

RoR (Ruby on Rails) geliştiricileri için Twitter Bootstrap entegrasyonunu en kolay hale getirmeyi amaçlayan twitter-bootstrap-rails kütüphanesi içinde hazır less uyumluluğu, ikon desteği ve arayüz elementleri için helper'lar gibi çok sayıda bileşen yer alıyor.

RoR dünyasının yakından takip ettiği RailsCasts podcast'lerinde de incelenen (1 ve 2) kütüphane, Seyhun Akyürek'ten aldığımız bilgiye göre her bölüm sonrası binlerce kişi tarafından kullanılmaya başlanmış.

twitter-bootstrap-rails-ekran-goruntusu

Hedef RoR dünyasının en çok kullanılan kütüphanelerinden birisi olmak

Kütüphanenin aktif olarak geliştirilmeye devam ettiğini aktaran Akyürek, twitter-bootstrap-rails'in RoR topluluğunda Bootstrap kullanımı için bir standart haline getirmek istediklerini anlattı.

Yakın gelecekteki geliştirme sürecinden de bahseden Akyürek şunları söyledi: "Kütüphaneyi, sıkı sıkıya Bootstrap'a entegre tutup (native olarak) Bootstrap desteğini tam olarak sunmak ve Bootstrap entegrasyonunu yeni helper'lar, bileşenlerle desteklemek öncelikli hedef. Yani bir bakıma Rails dünyasında default olarak kullanılan, bilinen kütüphaneleri arasında olmak diyebilirim."

Bunun dışında tam olarak Bootstrap'in yeni çıktığı dönemde twitter-bootstrap-rails'i geliştirdiğini aktaran Akyürek, 'kütüphane bu şekilde rüzgarı arkasına alarak ilerledi ve insanların işine yaradıkça ivme kazandı' şeklinde konuştu. Son olarak Seyhun Akyürek'e göre açık kaynak bir kütüphanenin GitHub üzerinde popüler olmasının başlıca kriterleri kütüphanenin problem çözmesi, adeta hap gibi ilaç şeklinde sunulması, sıklıkla güncellenmesi ve bir trendi yakalamış olması.

Yerli ve Github'ta popüler olmuş kütüphaneleri incelemeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.