Türkiye'den Doğuş Holding ve Güney Kore'nin en büyük dördüncü holdingi SK'nın ortak girişimi n11.com'un Strateji ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı, Yu Shik Kim'e göre Türkiye e-ticaret pazarı mobil patlama için geri sayıyor. Zira, altyapı ve olgunluk açılarından Türkiye'nin yaklaşık 6-7 yıl önünde olduğunu söylediği Güney Kore e-ticaret pazarından büyüme, mobil ve çok kanallılık odaklı devam ediyor. n11.com, 2015 yılında Türkiye e-perakende sektörünün yüzde 25-30 oranında büyüyeceğini ön görüyor.
Webrazzi E-ticaret 2015'te n11.com'u ve Türkiye e-ticaret pazarını "11 Soruda Hikayemiz" başlıklı bir sunumla paylaşan Kim'in yanıtladığı sorular ve cevaplar şöyleydi:
1) Neden n11.com? Neden 11?
1+1'in Doğuş Grubu ve Güney Koreli SK Holding'i temsil ettiğini söyleyen Kim, 11'in birebir iletişim ve Güney Kore'nin sevgililer günü 11 Kasım (Pepero Günü) ile özel bir anlamı olduğunu da belirtti.
2)Neden farklıyız?
Kim'e göre, pazara geç giren bir şirket olarak n11.com'u farklı yapan SK Holding'in Güney Kore'deki e-ticaret deneyimi ile Doğuş Holding'in yerel pazardaki uzamanlığını birleştirmesi. n11.com muadili şirketi bu pazarda altı yılda 4,3 milyar dolar büyüklüğe ulaştıran şirket, Türkiye'ye hangi inovasyon ve pazarlama tekniklerini uyarlayacaklarını bildiklerini söyledi. Buna ek olarak
3) Pazar nasıl evrilecek
Kim'e göre C2C ve yeni dikeylerle başlayan pazar, C2C ile B2C'nin yakınsadığı, ardından çoklu kategori B2C'ye doğru evriliyor. n11.com'a göre Türkiye e-perakendesinin sonunda açık pazar haline gelmesi gerekiyor.
4) Sıradaki büyük şey ne?
Kim'e göre mobil ve omni- kanal Türkiye e-perakende pazarı için belirleyici olacak.
5) Kore'de ne oldu?
Güney Kore'nin dünyanın "test yatağı" olduğunu söyleyen Kim, ülkenin e-perakende pazarının geleceği hakında fikir verdiğini belirtti. Güney Kore'deki ana trendlerse kadın kullanıcı sayısının artışı, kullanıcı yaş ortalamasının düşüşü. Moda ve pazar kategorileriyse en çok satanlar.
6) Türkiye'de ne olacak?
n11.com'a göre, online büyümeye devam ederken, mobilde büyük patlama görülecek. 2014'te yüzde 20-25 oranında büyüyen Türkiye e-perakende sektörü 2015 yılında yüzde 25-30 büyüyecek. Türkiye'de e-perakendenin tüm perakende içindeki bugün yüzde 1,5 olan payı 2017'de iki katına çıkacak yüzde 3 olacak.
7) Ne yaptık?
n11.com'un büyüme verilini paylaşan Kim'in verdiği bilgiye göre, şirket bugün 21 bin kayıtlı mağaza; 24,5 m kayıtlı ürün, 4 milyon üye sayılarına ulaştı. Kullanıcılarının yüzde 66'sı erkek, yüzde 34'ü kadın, mobil penetrasyonu artıyor. 9,7 milyon aylık tekil ziyaretçi ve 200 milyon yıllık ziyaretçisi olan n11.com'da toplam 7,2 milyon ürün satışı yapıldı. Şirket, online satış yapmak isteyen müşteriler için de yatırım yapmayı sürdürüyor.
8) Türkiye'de mobilin durumu nasıl?
Görselle arama, pazarlık yapma, Sallamatik ve kredi kartı okuyucusu gibi inovasyonlar yaptıklarını söyleyen Kim, n11.com'un oyunlaştırma vb özelliklerle kanaldaki yenilikleri sürdüreceğini de söyledi. Tek tıkla ödeme özelliği de yakında geliyor
9) Mobilin etkisi nedir?
Online ve offline'ı bağlantılı hale getiren uygulamaların mobil sayesinde dünyanın her yerinde yaygınlaşması trend için belirleyici bir faktör.
10) Türkiye değişimi kucaklamaya hazır mı?
Kim'in cevabı evet zira, Türkiye'nin genç ve dinamik demografisi, internet kullanıcılarının yüzde 28'inin 17-24 yaş arasında olması, online alışveriş yapmayan ama yatkınlığı olanların oranının yüzde 37 olması gibi faktörler var. 23,5 milyon akıllı telefon kullanıcısı olan Türkiye'nin sosyal medyadaki aktifliği de bir diğer önemli veri.
11) Geleceğimiz Ne?
Kim'e göre yakın gelecekte, tek kanaldan perakende çalışmayacak, online ve offline'ın yakınsaması ve entegre olması gerekiyor. Akıllı alışverişin daha da yaygınlaşacağını söyeyen n11.com'a göre, tavsiye ve kişiselleştirme, context bazlı ürü arama, insan odaklı UI/UX tasarımı geleceğe yön verecek.