Tüm engellere rağmen Google Geliştiriciler Kanalı Çince'ye açıldı

Tüm engellere rağmen Google Geliştiriciler Kanalı Çince'ye açıldı

android gelistiriciler kanali cince 2Google, Çinli Android geliştiricileriyle ilişkilerini ilerletmek için Youtube'daki Google Geliştiriciler Kanalı'nı Çince'ye açtı. Bu yeni adım Google'ın Çin'deki gelir kanallarını artırması anlamında büyük bir önem taşıyor.

Çin hükümetiyle dalgalı ilişkiler yaşayan Google, Android'in büyüyen pazarını hem kendi lehine hem de kullanıcılar lehine daha da geliştirmek istiyor. Kasım 2014'te Çinli geliştiricilerin de Android uygulamaları üzerinden gelir elde etmesinin yolu açılmıştı. Çince yayına başlayan geliştiriciler kanalı bu yeniliği destekleyen bir adım oldu.

Önce sağlam bir VPN gerekiyor

Söz konusu kanal Android temelli uygulama geliştirmek için gerekli bilgilere, derslere ve kaynaklara erişim sağlıyor. İçeriklerin bazıları Çince altyazıyla yayınlanırken bazıları da Çince sunuluyor. Ancak Youtube Çin'de engelli olduğu için Çin'deki geliştiricilerin sağlam bir VPN bağlantısı kullanması gerekiyor.

Google Play de engelli ama Çin

Diğer yandan Google Play'de Çin'de engelli servisler listesinde. Çok sayıda 3. parti uygulama mağazası bu boşluğu doldurmaya çalışıyor. Bunlardan biri de Baidu tarafından 2013 yılında 1.9 milyar dolara satın alınmıştı ama tüm bunlar Google'ın dünyanın en büyük akıllı telefon pazarına girmesini engellemiyor. Zira Çin'in akıllı telefon pazarı tek başına dünya pazarının yüzde 37'sini oluşturuyor.

Xiaomi'nin kendi uygulama mağazası üzerinden kazandığı gelirler Google'ın Çin'de neler kaybettiğini gösteren son göstergelerden biri. Android sürümü MIUI ile 100 milyon kullanıcı sınırını aşan Xiaomi'nin 3. parti mobil oyun satışlarından kazandığı aylık gelirin 197 milyon yen (32 milyon dolar) olduğu açıklanmıştı.

Bu rakamlar Google için küçük görünebilir ama Google Play'i Çin'de açtırmak için Çin hükümetiyle yaptığı görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde Google'ın büyük bir çıkış yakalayacağını düşünmek zor değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.