500 Startups Türkiye ile benzerlikleri bulunan Tayland pazarı için 10 milyon dolar ayıracak

500 Startups Türkiye ile benzerlikleri bulunan Tayland pazarı için 10 milyon dolar ayıracak

500 startups taylan yatirim TukTuks500 Startups, ABD dışına açılmaya devam ediyor. ABD dışı pazarlarda tohum yatırımlarına devam eden hızlandırma programının bu kez Tayland odaklı yatırımlar için 10 milyon dolar ayırdığı ifade ediliyor.

2013'te Asya'daki yatırımları için '500 Durians' adıyla 10 milyon dolar ayıran 500 Startups, Tayland için '500 TukTuks' adıyla anılan bir fon ayırıyor. Adını Tayland'ın klasik 3 tekerli taksilerinden alan yatırım fonu girişimcilerin ayağını yerden kesmeye çalışacak.

Techcrunch, söz konusu fonun tamamlanma aşamasında olduğunu ve bir kaç yatırımla beraber önümüzdeki ay açıklanacağı belirtiyor. Şimdiye kadar 8 Taylandlı girişime yatırım yapan 500 Startups'ın fonun yarısını yeni yatırımlara ayıracağını da ekliyor. Bu da ortalama 75 bin dolardan 500 Startups'ın 67 civarında yeni yatırım yapması anlamına geliyor.

Türkiye ekosistemine benzer bir pazar

Kısacası 500 Startups, 'küçük ama çok sayıda yatırım yapma' stratejisini uygulamaktan vazgeçmiyor ve yeni pazarlarda bunu daha büyük bir avantaj haline getiriyor. Tayland'ın 40 milyonu internete bağlanan 65 milyonluk nüfusu da aşağı yukarı Türkiye'ye denk bir fırsatlar ülkesi olduğunu gösteriyor. Fırsatlar ülkesi diyorum çünkü yine bizdekine benzer şekilde ülkedeki  girişim sermayedarı sayısı çok fazla değil.

Tayland için olduğu gibi Meksika için de '500 Luchadores' adlı bir fon ayıran 500 Startups, son dönemde yatırımların arttığı Hindistan ekosistemi için de benzer bir fon hazırlıyor. Diğer yandan coğrafya bağımsız olarak mobil girişimler için 10 milyon dolarlık 'Mobile Collective' fonunu  yönetiyor.

500 Startups'ın Rocket Internet modelinde ilerlediğini söylersek sanırım yanlış olmaz. Zira her ikisi de ABD dışındaki agresif büyüme planlarıyla dikkat çekiyor ve büyük bir potansiyel güce sahip.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.