Türkiye'de geliştirilen açık kaynak kodlu JavaScript kütüphanesi noty bugün binlerce sitede kullanılıyor

Türkiye'de geliştirilen açık kaynak kodlu JavaScript kütüphanesi noty bugün binlerce sitede kullanılıyor

Dilerseniz GitHub'ta yer alan başarılı ve popüler yerli repo'ları incelediğimiz yazı dizimizin (Yerli GitHub) tamamına göz atabilirisiniz.

noty-logoÜlkemizde geliştirilip GitHub'ta gördüğü yoğun ilgiyle dikkatleri üzerine çeken is.js'yi kısa bir süre önce siz Webrazzi okuyucularına tanıtmıştık. Bu yazımızın konusu ise, Türkiye'de geliştirilip GitHub üzerinde 3 bin 500'ün üzerinde star toplamış, 600'ün üzerinde fork edilip 28 bağımsız yazılım gelişticiden destek almış bir kütüphane olan noty.

2012'nin Ocak ayından geliştirilmeye başlanan Noty, web sitelerinin kullanıcılarına daha iyi kullanıcı deneyimi sunmak için sıklıkla tercih ettiği bildirim (notification) gösterimi için geliştirilmiş olan bir JavaScript (hatta jQuery) kütüphanesi. Muhittin Özer ve Nedim Arabacı tarafından geliştirilip açık kaynak olarak GitHub'a konulan noty, bugüne kadar 30'a yakın bağımsız geliştiriciden destek almış.

noty kullanarak kullanıcılarınıza göre ekranın birçok farklı noktasından (sağ üst, orta üst, sol alt gibi) uyarı mesajı, başarı ya da başarısız işlem sonucu ve bilgilendirme gibi işlemleriniz için bildirim gösterebiliyorsunuz. noty ile bu bildirimlerin ekranın neresinde gösterileceğine karar verebildiğiniz gibi hız, tasarım ve animasyon benzeri detaylara dokunabilmeniz de mümkün.

GitHub'a göre noty 3000'e yakın farklı projede kullanılıyor

2 sene öncesinde geliştirilmeye başlandığı için günümüzde popülaritesi kaybolan noty, GitHub sonuçlarına göre bugün 2700'ün üzerindeki projede kullanılıyor.

noty'nin yaratıcılarından Nedim Arabacı'ya açık kaynak kodlu kütüphanenin yakaladığı bu başarıyı neye borçlu olduğunu konuştuğumuzda kendisi 3 önemli nokta üzerinde durdu. Bunlardan ilki, projenin gerçek bir ihtiyaca çözüm üretip üretmemesi. noty'nin ortaya çıktığı dönemlerde bildirim gösterimi için çok sayıda çözüm olmasına rağmen noty gibi kapsamlı ve kolay kullanılabilir bir kütüphaneye olan ihtiyaca vurgu yapan Arabacı, gerçek bir ihtiyacı çözen projelerin GitHub üzerinde kendi kendine de olsa ilgi gördüğüne inanıyor.

noty-ekran-goruntusu

İkinci noktaysa blog ya da e-mail listeleri gibi ortamlarda gerçekleşen paylaşımlar. Örneğin yayına girmesinden kısa bir süre sonra DailyJS'de konu edilen noty, bu blog yazısı sonrasında önemli bir ivme kazanmış. Tahmin edebileceğiniz gibi üzerinde önemle durulması gereken üçüncü ve son noktaysa dokümantasyon.

Yayına girdiğinde bizzat GitHub'ta çalışan yazılım geliştiriciler tarafından da oldukça beğenilen noty için kütüphanenin yaratıcıları bugüne kadar 100'lerce teşekkür mesajı almışlar. Günümüzde uzun aralıklarla olsa da güncellenmeye devam eden noty için çok güncel bir örnek olmasa da Türkiye'den çıkan dikkat çekici GitHub projelerinden biri diyebiliriz.

Artık neredeyse bir yazı dizisi halini almaya başlayan 'yerli GitHub projelerimizden bir başkasıyla' görüşmek üzere. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.