Megaupload'un kurucusu olarak ünlenen Kim Dotcom, görüntülü sohbet servisi Megachat'i herkesin kullanıma açtı. Skype'a rakip olarak görülen tarayıcı tabanlı servis, kişisel gizliliği ön plana çıkarıyor.
Megachat, yeni alan adı Mega.nz altında sunulan dosya depolama ve paylaşma hizmetlerinin bir parçası olarak sunuluyor. Mega hesabınızla giriş yaparak ulaştığınız web tabanlı yenilik tüm WebRTC tabanlı tarayıcılarda kullanılabiliyor. Tıpkı Mozilla'nın görüntülü sohbet yeniliği Firefox Hello gibi.
We are releasing #MegaChat beta step by step. Starting with video calling today. Text chat & video conferencing will follow soon.
— Kim Dotcom (@KimDotcom) 22 Ocak 2015
Şifrelenmiş bir iletişim sunan Megachat, Kim Dotcom'un kişisel gizlilikler konusundaki hassasiyetiyle görüşme bilgilerinizin kaydedilmediğini ve paylaşılmadığını savunuyor.
Şahsen aile içi konuşmalarda kullanılmasına çok ihtimal vermiyorum ama Kim Dotcom'un kitleleri etkileyen gücü sayesinde popülerleşmesi pekala mümkün. Yakında tanıtılacak olan metin tabanlı mesajlaşma ve video konferans yeniliklerini de bu etkinin çapını genişletebilir.
Mega hizmetleri gerçekten güvenli mi?
Güvenlik uzmanları Mega'nın vaad ettiği kadar iyi bir güvenlik sunmadığını söyleye de Kim Dotcom hata/açık bulanları da ödüllendirerek sistemini güçlendirmeye devam ediyor.
Diğer yandan Dotcom'un kusursuz bir güvenlik sunmadığı, daha çok hükümetlerin izlemelerinden kurtulmak istediğini söylemek yanlış olmaz. Julian Assange ile Edward Snowden‘in uzaktan katıldığı bir konferansta da Megachat'i kullanması Kim Dotcom'un aslında kime hitap ettiğini gösteriyor.
Gizlilik konusundaki tartışmalara girmeden söylenecek gerçek şu ki; önümüzdeki dönemde tarayıcı tabanlı sohbet giderek yaygınlaşacak. Hangi servisin tercih edileceği ise muhtemelen bugünkü eğilimlerimize paralellik gösterecek.