Facebook, 2014 yılında global ekonomiye 227 milyar dolarlık katkı sağladı

Facebook, 2014 yılında global ekonomiye 227 milyar dolarlık katkı sağladı

Facebook, şüphesiz dünyanın en hızlı küreselleşen şirketlerinden biri. Diğer taraftan 1,35 milyarın üzerinde aktif üyesiyle kendi başında dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri aynı zamanda. Üstelik 2014 yılında küresel ekonomi üzerinde 227 milyar dolarlık etki yaratan bu dev, aynı yıl 4,5 milyon adet istihdam yaratılmasını da sağladı. En azından Facebook tarafından yaptırılan, Facebook’un Global Ekonomi Üzerindeki Etkisi (The global economic impact of Facebook) başlıklı Deloitte raporuna göre.

Bir platform haline gelebilen az sayıdaki teknoloji devinden biri olan Facebook, küresel ekonomi ve istihdamı üç ana yönden etkiliyor: "En küçüğünden en büyüğüne pazarlamacılar için bir araç; uygulama geliştirmek için bir platform ve bağlantılanmayı sağlayan bir katalizör olarak."

deloitte facebook

Facebook'un kendi operasyonlarının dahil edilmediği ve Facebook ekosistemindeki üçüncü partilerin sağladığı etkiyi temel alan rapora göre 2014'te Facebook üzerinde yaratılan en büyük etki pazarlama faaliyetleri aracılığıyla sağlanmış. Küresel ekonomiye toplam 148 milyar dolar katkı sağlayan pazarlamayı, 50 milyar dolarlık etkiyle Facebook'un motive ettiği mobil cihaz satışları ve bağlantı servisleri izliyor. Facebook'un geliştirici araçları ise 2014 yılında küresel ekonomiye 29 milyar dolar katkı sağlamış.

8 milyar dolarlık bir baz maliyeti olduğu belirtilen Facebook’un küresel etkisinin bölgelere göre dağılımı da veren raporda büyük payı 100 milyar dolarla ABD alıyor. Raporda hızla yükselen uygulama ekonomisiyle Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesine (EMEA) 13 milyar dolar ekonomik katkı sağladığı belirtiliyor. Platform etkisinden en çok fayda sağlayan bölge olan EMEA'nın Facebook pazarlama faaliyetlerinden sağladığı etki 36 milyar dolar.

Yapılan basın açıklamasında Facebook COO’su Sheryl Sandberg'in notu teknoloji sektörünün, ekonomiye güç verdiği ve kendi içinde olduğu kadar, dışında da istihdam oluşturduğu yönünde.  "Her gün her ölçekten, sektörden ve beceriden şirket Facebook platformunu büyümek ve genişlemek için kullanıyor” diyen Sandberg haksız da sayılmaz. Ancak sonuçlar Facebook'un (diğer teknoloji devleri gibi) fazla mı güçlendiği tartışmalarını da tetikleyebilecek türden.

Raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.