Bundan yaklaşık üç ay önce açılan argüman analiz platformu Arguman.org, istatistikler bölümünü devreye aldı. "En katılımcı üyeler", "en çok desteklenen argümanlar" gibi sıralamalarla platformun kullanıcı ve argüman bazında listelemelerini veren Argüman.org'un yapımcılarından Fatih Erikli, buradan çıkardıkları sonuçlarla tartışma kültürünü dinamik bir şekilde görselleştirmek istediklerini söylüyor.
Platformda yayınlanan argüman analizleri konusunda kullanıcıların sık başvurdukları "safsata bildirimleri"ne odaklanan ekip, bir süre önce bu verilerden yola çıkan ilk analizlerini yayınlamıştı. Kullanıcıların "alakasız sonuç", "önyargılı dil", "saptırma", "yok sayma" ya da "duygu sömürüsü" gibi gerekçelerle argümanların geçersiz olduğunu belirttiği bu geri bildirimlerden çıkan sonuçlar, platformun ileriye dönük kullanımı için de gelecek vaat ediyor. Zira, Argüman.org istatistiklerine göre kullanıcıların en çok "duygu sömürüsü" safsatası raporladığı argümanlar siyaset alanına; "önyargılı dil" safsatası ise toplumsal cinsiyet tartışmalarına aitti.
İstatistikler bölümünün açılmasıyla kanallarla beslenecek olan argüman analizleri, dinamik bir görüntüyle sunmayı planladıklarını da söylüyor Fatih.
Argüman.org'un üçüncü ayında üye sayısı 1,500'ü geçmiş. Sitede bugüne kadar 900 argüman yayınlanmış, bunlar ilgili toplam 4 bin 400 önerme yapılmış. Önermelerin yüzde 21'i için en az bir tane safsata bildirimi yapılmış. Sitenin ziyaretçilerinin önemli bir bölümün yeni tartışmalar üretmektense var olan argümanları okumakla yetindiği de önemli bir not. Yeni eklenen istatistikler bölümü, kullanıcıların platformla daha fazla etkileşime geçmesini sağlayabilir ancak bu sorunu adresleyen farklı çözümler gerektiği bir gerçek.
Geliştirme aşaması devam eden Argüman.org henüz oturmuş bir yapıda değil ve yapımcıları yeni şeyler denemeye devam ediyor. Platform, argüman üretme işini bugün kullanıcılara bırakmış durumda. Her ne kadar popülizmden uzak bir görüntü verse de platformun online münazaraları izlemek/takip etmek ya da gündeme haberler, kamuoyuna mal olmuş kişiler vs aracılığıyla gelen polemik, tartışmalardan beslenerek, kendi platformu dışındaki argümanlara dair de analizler sunma gibi farklı spesifik amaçlara yönelerek, potansiyeli denenebilir. (Yazıdaki tüm argümanlarımı Argüman.org'da parçalarına ayırıp, çürütmek isterseniz lütfen buyrun ;))
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap