YouTube'dan video izleyerek yemek pişirmeyi öğrenen robotlar geliştirildi

YouTube'dan video izleyerek yemek pişirmeyi öğrenen robotlar geliştirildi

Yapay zeka alanındaki ilerlemelere her geçen bir gün yenisi ekleniyor. Makinelerin insan aktivitelerini izleyerek yeni beceriler öğrenmesi ise tahmin edebileceğiniz gibi bu alanda oldukça önemli bir eşik. Bu eşiği aşmaya yönelik bir haber de Amerikalı ve Avustralyalı bir grup araştırmacıdan geldi. Akademisyenlerin yayınladığı araştırma sonuçları, robotlarına YouTube'dan videolar izleyerek yemek pişirmeyi öğrenmelerini sağlayan algoritmalar geliştirdiklerini gösteriyor.

University of Maryland Institute for Advanced Computer Studies ve Avustralya'dan araştırma merkezi NICTA'dan ortaklaşa yürütülen araştırmada yapay zekayı eğitmek için derin öğrenme yöntemleri kullanılmış. Robotlar için seçilen aktivitenin yemek pişirme olmasında becerinin çok farklı hareket kabiliyetleri gerektirmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Zira robotların hareketleri ayırt edebilmesi için araç gereçleri de tanıması gerekiyor.

Robotlara YouTube'dan seçilen 88 farklı yemek pişirme videosu izletildiği görevdeki bir diğer zorluksa, videolarda farklılık gösteren ortamlar ve arka plan renkleri gibi değişkenlerin olduğu notlar arasında. Araştırmacılar, bu tip değişkenlerin varlığında, robotların geleneksel yöntemlerle eğitilmesinin mümkün olmadığını söylüyorlar. (Araştırmacılar, robotların nesne ve kavrama türü tanıma konusunda Convolutional Neural Networks (CNN) yaklaşımı izlemeleriyle farklılaşıyorlar, detaylar için araştırma makalesini görebilirsiniz.)

Derin öğrenme alanındaki son gelişmelerden faydalan araştırmacılar geliştirdikleri algoritmalarla, söz konusu zorluklara rağmen robotların izledikleri videolardaki insan hareketlerini tanıyabilmelerini sağlamışlar. Hatta algoritmalar robotların, izledikleri videoki kişinin bir sonraki hareketini de tahmin edebilmesine izin veriyor. Araştırmada, robotların objeleri genel tanıma yüzde 79, nesneleri tutuş biçimlerini tanıma yüzde 91 ve eylemleri tahmin etmeleri yüzde 83 doğruluk oranlarıyla sağlanmış.

Gelişme robot şeflerin de eskisine göre daha yaygın olarak kullanılacağını işaret ediyor olabilir. Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar 2013 yılında yayınladıkları bir makalede önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı yemek (fast food) üretim ve servisinin robotlar tarafından yapılma olasılığının yüzde 92 olduğunu belirtiyorlardı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.