MUBI, 2014 yılını 49 yatırımcıdan 15 milyon dolar yatırımla kapattı

MUBI, 2014 yılını 49 yatırımcıdan 15 milyon dolar yatırımla kapattı

Efe Çakarel'in 2007 yılında Amerika'da kurduğu ve bugün aralarında Türkiye'nin olduğu onlarca ülkede yayın yapan online sinema girişimi MUBI, geçtiğimiz yılı 15 milyon dolar yatırımla kapattı. Tipik bir yatırım turundan farklı olarak ayrı yatırımcılarla, ayrı tarihlerde, ayrı değerlemelerle yapılan "rolling close" yöntemini izleyen MUBI, hatırlayacağınız gibi yıla geçtiğimiz Mart ayında aldığı 7,5 milyon dolarlık yatırımla başlamıştı.

2014 yılında aldığı yatırım miktarı yakın zamanda kesinleşen Snapchat'in izlediği, rolling close ya da rolling investment yatırımları, kitle kaynaklı fonlama gibi yapılıyor. Girişimlerin, hedefledikleri fona ulaşmak için potansiyel yatırımcılarla iletişime geçerek kaynak toplamasına dayalı yöntem, standart bir anlaşmayla yapılıyor. Yan haklar ya da ayrıcalıkların olmadığı yatırımın, oldukça girişimci dostu olduğunu Efe Çakarel de söylüyor. Çakarel önümüzdeki dönemde bu tip yatırımların sayısının artmasını da bekliyor.

mubiBu şekilde yıl boyunca farklı kişi ve kurumlarla görüşmeye devam eden MUBI'ye 2014'te yatırım yapan yatırımcı sayısı 49'a ulaştı. Goldman Sachs eski Başkanı Jon Winkelried, Avrupa'nın en büyük prodüksiyon şirketi Working Title Films YK Başkanı Eric Fellner, Martín Varsavsky, Apple EMEA bölgesi eski CEO'su Pascal Cagni, Kuveyt Yatırım Ofisi CEO'su Osama Al Ayoub, Silver Lake Partners'tan Simon Patterson, Access Industries'ten Jörg Mohaup, Pictet Ortağı Bertrand Demole, MMC Ventures ve White Star Capital MUBI'nin dikkat çeken yatırımcıları arasında. Yatırıma Türkiye'den katkıda bulunan isimler hatırlayacağınız gibi Can Serter, Umur Özal, Cem Tüfekçi olmuştu. Yine Türkiye'den katılan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ise MUBI'nin yeni yatırımcıları arasında.

2014'teki başarılı finansmanıyla bugüne kadar aldığı yatırım miktarını 20 milyon doların üzerine çıkaran MUBI'nin küresel açılımına devam etmesi planlanıyor. Yakın zamanda PlayStation 4 uygulamasını piyasaya sunan MUBI, bu sayede 43 bölgede erişilebilir hale gelmiş olacak. Play Station 3 için ilk uygulamasını 2010 yılında yayınlayan MUBI, bugüne kadar platformdan 5,3 milyon kez indirilmiş. Çakarel, geçtiğimiz Mart ayında MUBI’nın 7 milyondan fazla kayıtlı üyesi olduğunu ve gelirini haftada yüzde 3 gibi hızlı bir oranda arttırdığını söylüyordu.

efe-cakarel
Efe Çakarel

Aylık 5,99 liradan sunulan MUBI bugün webiOSAndroid, PlayStation, Samsung Smart TVs ve Amazon Fire TV ile uyumlu. Şirketin Londra, San Francisco, Munich, Mexico City ve Istanbul'da ofisleri bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.