2014'te 61 milyon cihaz satan Xiaomi'nin CEO'su Lei Jun: Tarih yazıyoruz

2014'te 61 milyon cihaz satan Xiaomi'nin CEO'su Lei Jun: Tarih yazıyoruz

xiaomi turkiyeÖzellikle Samsung'un pazar payından çalarak dünyanın en büyük 3. akıllı telefon üreticisi konumuna yükselen Çinli Xiaomi, 2014 yılı rakamlarını resmiyete kavuşturdu.

Xiaomi, 2014'ü 1.1 milyar dolar yatırım ve 45 milyar dolar gibi rekor bir değerlemeyle kapatmıştı. Gartner'ın son çeyrek sonuçlarında yaklaşık 16 milyon akıllı telefon sattığını söylediği Xiaomi, CEO Lei Jun'un açıklamalarına göre 2014'te toplam 61.12 milyon cihaz satışı yaptı.

Lei Jun'un, Çin'in Twitter'ı Weibo'da yaptığı açıklamaya göre Xiaomi'nin gelirleri 2014'te 74.3 milyar Yen'i (12 milyar doları) buldu. 2012'yi 7.2 milyon, 2013'ü de 18.7 milyon satış rakamıyla kapatan Çinli üretici, en hızlı büyümesini geçtiğimiz yıl yakalamış oldu.

Çalışanlara açık mektup

xiaomi lei jun rakamlar weibo5 binden fazla Xiaomi çalışananına açık bir mektup paylaşan Lei Jun, Çin'de akıllı telefon pazarının artık hiç olmadığı kadar rekabetçi olduğunun da altını çiziyor. Zira Huawei'in ve Lenovo'nun da Xiaoni'nin agresif satış stratejilerini takip ettiği görülüyor.

Lei Jun, bu rekabet karşısında çalışanlarından her şeye yeni başlıyormuş gibi davranmasını istiyor.

Yeni Xiaomi/Redmi Modelleri

Lei Jun, uygun fiyatlı (150 dolar) akıllı telefon serisinde yeni bir modeli bugün (4 Ocak'ta) satışa sunacaklarını açıklarken, 300 dolar seviyesindeki yeni bir modelin ise 15 Ocak'ta tanıtılacağını ifade ediyor.

"Tarih Yazıyoruz"

100 donanım ortağıyla çalışan bunların 20'sine yatırım yapan Xiaomi, akıllı cep telefonu pazarında dengeleri değiştirmeye and içmiş gibi. Lei Jun, teknoloji endüstrisinde Xiaomi gibi bir şirketin daha önce görülmediğini ve attıkları her adımın tarihte yeni bir sayfa açtığını söylüyor. Lei Jun, bu sözleriyle yeni bir Jack Ma ile karşı karşıya olup olmadığımızı düşündürüyor.

Lei Jun, geleceğe dair Xiaomi'nin kendi Android yazılımını geliştirmesi (Android'den bağımsız bir mobil işletim sisteminden bahsediyor olmalı), internetten satış gibi çıkışlar yapacağını da aktarıyor.

Xiaomi, 2015'te Türkiye'ye ve gelişen pazarlara giriş yapacak

Daha önce 2015'te 100 milyon cihaz satmayı hedeflediğini açıklayan Xiaomi, şu anda Asya'da 76 ülkede daha satış yapıyor. 2015'te ise Güneydoğu Asya, Meksika, Türkiye, Rusya ve Brezilya'ya açıklamak istiyor.

Gelişmekte olan pazarlara yönelmesi Xiaomi'nin hedeflerine ulaşması için büyük anlam taşıdığı gibi rakipleri için de tehlike çanlarının çalması demek. Ancak Hindistan'daki ilk 5 ayında 1 milyon cihaz satan Çinli şirketin ülkedeki satışları durdurulmuştu. Şu anda geçici olarak kaldırılan yasağın nedeni Ericsson ile süren bir patent sorunuydu ve Xiaomi'nin yeni pazarlara açılırken bu sorunu çözmesi gerekiyor.

Yuri Milner (DST), son yatırımın ardından Xiaomi'nin değerininin 100 milyar dolar olabileceğini söylemişti. Bugün haksız kabul etsek de Milner'in bir gün haklı çıkacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.