2014 yılında adını tarihe 3D yazıcıyla yazdıran gelişmeler

2014 yılında adını tarihe 3D yazıcıyla yazdıran gelişmeler

3 boyutlu (3D) yazıcılarda beklentilerimiz konusunda çıta 2014'te biraz daha yükseldi. Üreticiler ölçek ve doku gibi konularda yeni sınırları zorlarken, NASA'nın Uzay'a 3D yazıcı göndermesi, ürünün, kelimenin tam anlamıyla, kullanım alanının epey bir genişleyebileceğini - inanmak isterseniz Uzay'da yeni bir koloni kurmaya kadar ilerleyebileceğini- gösterdi.

Gelişmelerle etrafındaki hype da yükselen 3D yazıcılar, bu sene yatırım konusunda yeni bir rekoru geride bıraktılar. Wohlers Associates raporuna göre geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar büyüklüğüne ulaşan 3D yazıcı ve malzemeleri endüstrisi için bu sayı 2018 yılında 13 milyar dolar; 2020'de 21 milyar dolar olacak.

CBInsights'ın verilerine göre de 2014, 3D yazıcılarla ilgili girişimlere yatırımların artarak devam ettiği bir yıldı. Yalnızca 2014 birinci çeyrekte, VC'ler tarafından 3D yazıcılara yapılan yatırımlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 85 oranında arttı.

2014 yılında 3D yazıcılardan, olumlu veya olumsuz beklentilerimizi yükselten bazı ilklerse şunlardı:

Dünyanın ilk 3D baskıyla üretilmiş otomobili 

Local Motors imzalı dünyanın ilk 3D baskıyla üretilen aracı Strati, Eylül ayında Chicago'da düzenlenen International Manufacturing Technology Show'da (IMTS) görücüye çıktı ve büyük ilgi gördü. İç ve dış aksamlarının tamamının 3D üretildiği belirtilen aracı, "evde yapmak" isterseniz baskı için ayırmanız gereken süre 44 saat. Local Motors'un Ar-Ge çalışmalarında önceliklerinden biri bu süreyi kısaltıp 24 saate indirmek. Aracın 2015 yılında yollarda olması planlanıyor.

3D baskıyla üretilen omurlar ilk kez bir hastaya nakledildi

Türünün ilk örneği olan bu ameliyat Ağustos ayında Pekin, Çin'de gerçekleştirildi. 12 yaşındaki hastanın omuruna nakledilen 3 boyutlu baskıyla üretilen omurganın üretiminde titanyum tozu kullanıldı. Omurganın anatomik yapısına "mükemmel uyumlu" olduğu belirtilen parça, üzerindeki küçük boşluklar sayesinde kemiklerin zaman içinde büyüyüp bağlantılanmasına izin veriyor. Teknolojinin arkasında hasta tomografi (CT) verilerini 3D yazıcı verilerine çeviren karmaşık bir yazılım var.

3d omur

Dünya dışında 3 boyutlu olarak üretilen ilk nesne

NASA'nın Made in Space görevi kapsamında Uzay'a gönderdiği 3D yazıcıyla ilk üretilen parça 2014'te tarihe geçen kayıtlar arasındaydı. Bu anlamlı baskı için Made in Space yazıcısına ait bir parça üretmeyi seçen astronotlar, görevin logosunun işlendiği yazıcı başlığını yerçekimsiz ortamda yapmayı başardılar. 

madeinspace5

3D yazıcıyla silah tasarlamak ve üretmek suçundan ilk hapis

Yoshitomo Imura tarihe bu şekilde geçmek ister miydi, emin değiliz ama kendisi dünyanın 3D yazıcıyla silah tasarlamak ve üretmek suçundan hapse giren ilk vatandaşı oldu 2014'te. 28 yaşındaki Japon genç, Mayıs ayında aşağıdaki videoyu yayınladıktan sonra göz altına alınmış ve ardından Ekim ayında 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

3d-guns

Organovo 3D baskıyla üretilen insan karaciğeri dokusunu piyasaya sundu

San Diego merkezli Organovo'nun 3D baskıyla üretilen exVive3D adındaki insan karaciğeri dokusu, ilaç testleri, yeni tedaviler gibi amaçlarla kullanılmak üzere tıp dünyasının hizmetine sunuldu.

Henüz emekleme aşamasında olan 3D yazıcılarla 2014 yılında onlarca belki yüzlerce ilk üretildi. Bunlar arasında Raspberry Pi imzalı dünyanın ilk 3d yazıcıyla üretilen bilgisayarı PiTop, Mink'in kozmetik endüstrisinde devrim yapma potansiyeli olan ve 2015'te piyasaya sunulması beklenen kozmetik 3D yazıcısı ve organlara ait hücreler gibi önemli ürün ve ilerlemeler de vardı.

3D yazıcıların yakın gelecekte yeni bir endüstriyel devrim vaadini gerçekleştirebilmesi konusunda ise, teknolojinin ucuzlaması ve üretimde iyileştirmelerin belirleyici olacağını söyleyebiliriz. HP ve Autodesk'in 2014'te bu alana girişi ise bu yönde beklentileri tetikleyen gelişmeler arasındaydı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.