Cep telefonunuzu medikal tanı cihazına çeviren Dr. Aydoğan Özcan lenssiz mikroskop geliştirdi

Cep telefonunuzu medikal tanı cihazına çeviren Dr. Aydoğan Özcan lenssiz mikroskop geliştirdi

Cep telefonlarını mikroskopa dönüştüren teknolojisiyle ses getiren Holomic'in kurucusu UCLA profesörü Dr Aydoğan Özcan ve ekibi lenssiz teleskop geliştirdi. Optik ve fotonik alanında günümüzün en inovatif araştırmacılardan biri olan Dr. Özcan'ın çalışması özellikle gelişmekte olan ülkelerde hastalık teşhisi konusunda dramatik bir iyileştirme sağlayabilecek nitelikte.

UCLA'da Özcan Research Group'u yöneten Dr Özcan, yaptıkları çalışmayla ilgili, "Bir işlemsel görüntüleme arayüzü oluşturan lenssiz mikroskobi teknolojisi, geleneksel ışık mikroskoplarının lensleri içeren optik donanımının yerine canlandırma kodlarını kullanıyor. Mikroskopları maliyetini düşüren ve ciddi ölçüde hafiflemesini sağlayan teknoloji, özellikle mobil sağlık ve teletıp ile ilgili uygulamalarda geleneksel modellere göre büyük avantajlar sunuyor" diyor.

Bu özelliğiyle mikroskopları herkesin erişimine açan lenssiz teknoloji, fotoğraf makinesi ya da telefonunuzun kamerasında da bulunan CCD ve CMOS sensörleriyle, kan veya doku örneğinizin 3 boyutlu görüntüsünü oluşturuyor. Bunun için aydınlık bir kaynak kullanılarak aktarılan görüntüdeki gölge kalıplarını tespit eden cihaz, hücresel anomalileri en az geleneksel muadilleri kadar iyi teşhis edebiliyor. Lenssiz mikroskoptan elde edilen görüntülerle yüzde 99 oranında doğru teşhis sağlandığı belirtiliyor. (Teknolojiyle ilgili daha detaylı bilgi için araştırmacıların yayımladığı makaleyi burada bulabilirsiniz.)

lenssiz mikroskop

Dr. Özcan'ın lenssiz mikroskop çalışmasının temelinde daha önce geliştirdikleri teknolojiler var. Halihazırda Özcan'ın kurucu ortağı olduğu Holomic şirketi Android tabanlı telefonları bir test okuyucusuna çeviren teknolojisiyle adından epey bir söz ettirmişti. Cep telefonları ya da Google Glass'a indirilen uygulamasıyla piyasaya sunulan cihazların bugün, Amerika dışında, dört kıtada satılıyor. Cihazların Amerika'da satışı için 2015'te FDA onayını alması bekleniyor.

holomic 2

Çalışmalarıyla alanında dünyaca tanınmış isimlerden biri olan Dr Özcan'ın optik ve fotonik alanına ilgisi lisas eğitimini aldığı Bilkent Üniversitesi'nde Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde başlamış. 2000 yılında buradan mezun olan Özcan aynı yıl Stanford Üniversitesi'nde doktora eğitimine başlamış. 2006 yılından itibaren araştırmalarına Harvard University Wellman Center for Photomedicine'de devam eden Özcan, 2007 yılında UCLA'ya asistan profesör olarak katılmış. 14 yıldır Amerika'da çalışmalarına devam eden Dr Özcan'ın 25 adet lisanslı patenti bulunuyor. 2010 yılında aldığı Bill & Melinda Gates Foundation Grand Challenges Explorations Award, Dr Özcan'ın 14 yıllık kariyerindeki onlarca önemli ödülden biri.

Dr. Özcan, önümüzdeki iki yılda son 1,5 yılda hızlı bir büyüme sürecinde olan Holomic'i büyütmeye odaklanacaklarını söylüyor. Şirket, bunun için Orta Doğu ve Güney Asya'ya pazarlarında distribütörlerle ilgileniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.