Google, Rusya'daki mühendislik ofisini neden kapatıyor?

Google, Rusya'daki mühendislik ofisini neden kapatıyor?

Son günlerde Google'ın Rusya'daki bazı kısıtlayıcı yasalar yüzünden Rusya'da bulunan mühendislik ofisini kapatabileceği haberleri yayılmaya başladı. Rusya, daha önce geçtiğimiz yaz aylarında bazı adımlar atarak kendi verilerini ülke sınırları içinde tutmayan hizmetlere erişimin engelleme çalışmalarına başlamıştı.

Bunun dışında bir de Ağustos ayında bloggerlar için bir kısıtlayıcı yasa hazırlayan Rus hükümeti, internet özgürlüğü karşısında 2014 yılı boyunca pek çok adım attı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, interneti bir "CIA projesi" olarak anmaktan çekinmiyor ve tüm dünyanın verilerini toplamakla ihtam ediyor. Bununla birlikte, verilerin kendi ülkesinde ve erişebileceği şekilde tutulmasını da, vatandaşlarını koruma amaçlı bir politika olarak lanse ediyor.

Kremlin'in güttüğü bu politika doğrudan sosyal ağları ve arama motoru şirketlerini hedefe almış oluyor. Çünkü kullanıcıların en çok veri paylaşımını ve aslında "kişisel ipuçlarını" bu ağlar üzerinden veriyor.

Çıkan haberlere Google resmi bir açıklama getirmemiş olsa da, Rusya'nın Google'ın mühendislik ofisini kapatmasıyla birlikte ciddi bir beyin göçü yaşayabilir. Çünkü ofisin kapanması halinde, Google'da çalışan mühendisler Google'ın başka ofislerinde bulunan mühendislik ofislerine tayin edilecek. Daha doğrusu, bu haberin mühendislere farklı ülkelerde iş tekliflerinin götürülmesi ile açığa çıkmış gibi görünüyor.

Google'ın Rusya'da 100'e yakın mühendisle çalıştığı ve Rus pazarını bir hayli önemsediği de biliniyor. Burada Yandex gibi güçlü bir rakibe karşılık veren Google'ın, Rusya'nın sert politikaları yüzünden bir ülke için önemli bir yatırım sayılabilecek mühendislik ofisini (ülkemizde Google'ın bir mühendislik ofisi bulunmuyor) kapatması tabii ki internet dünyası için olumsuz bir gelişme.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.