İşverenler özgeçmişinizde nelere bakıyorlar?

İşverenler özgeçmişinizde nelere bakıyorlar?

Mobil kariyer ağı TheLadders, İnsan Kaynakları (İK) çalışanlarının göz hareketlerini takip ederek yaptığı "Keeping an eye on recruiter behaviour" başlıklı bir araştırma yayınladı. İK çalışanlarının adayların özgeçmişlerini incelerken belirli bir okuma kalıbı izlediğini ortaya koyan araştırmanın en çarpıcı sonucu ise işverenlerin her bir adaya ait bir CV'yi yalnızca 6 saniyede okuduğu.

Adayların hazırlamak için saatler hatta günlerce uğraştığı CV'lerinin, işverenler tarafından yalnızca altı saniyede okunduğunu kabullenmesi zor olabilir. İşin aslı, sonuç sadece adayları değil araştırmayı yapan The Ladders'ı bile şaşırtmış. Zira,"İK personelinin CV'leri uzun uzun okumadığını biliyoruz ama 6 saniye kimsenin beklemediği kadar kısa bir süreydi"  diyor The Ladders'ın kariyer uzmanlarından Amanda Augustine.

10 haftalık bir süre boyunca 30 İK personelinin göz hareketlerini takip eden TheLadders'ın araştırmasında işverenlerin bu kısa sürede CV'lerin hangi bölümlerine odaklandığına ilişkin sonuçlar da yer alıyor. Buna göre işverenler CV'nizde altı ana maddeyle ilgileniyor, bunlar:

  • İsminiz
  • Ünvanınız ve şirketinizin ismi
  • Varsa hala çalışmakta olduğunuz pozisyon
  • Çalışmakta olduğunuz pozisyonun başlangıç tarihi
  • Daha önce çalıştığınız şirketler ve ünvanlarınız
  • Daha önce çalıştığınız pozisyonların başlangıç ve bitiş tarihleri
  • Eğitiminiz

İşverenlerin göz hareketlerine göre hazırlanan aşağıdaki sıcaklık haritası, birbirinden farklı iki CV'nin işverenlerin dikkatini nasıl çektiğini gösteriyor. Haritadan sağdaki CV'nin soldakine göre daha kapsamlı olarak incelendiğini görebiliyoruz. Bunun nedeni ise daha açık ve net bir biçimde hazırlanmış olması.

isverenler-cv-ozgecmis-nereye-bakiyor-2

Profil fotoğrafınız bir işe yaramıyor

Araştırmadan çıkan bir diğer ilginç sonuçsa, profil fotoğrafları gibi görsellerin CV'nizin okunması sırasında dikkati dağıtıyor olduğu. Görsellerle birlikte cinsiyet ya da ırk gibi bilgiler de yetenek ve becerileriniz hakkında sağlıklı karar verilmesini engelleyebiliyor. Yani aksi belirtilmedikçe, CV'nizde öne çıkardığınız bilgilerin gerçekten başvurunuzla ilgili olduğundan emin olmanızda fayda var.

Diğer adaylarla birlikte zamanla da yarışan adaylar için TheLadder'ın tavsiyesi, kendi formatları yerine hazır CV formatlarını kullanmaları, online profillerinin açık ve kolaylıkla okunabilir olması, öncelikli bilgilerin görünür olduğundan emin olmaları.

TheLadders'ın işverenlerin davranışını yakından izlemek konusunda "çığır açıcı" olarak nitelediği araştırmanın tamamını incelemek isterseniz burada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.