Estonya, dijital dönüşüm için yola çıkmış olan bir Baltık ülkesi. Bugüne kadar bildiğimiz pek çok internet markasının ortaya çıkmasını da kesinlikle Estonya'ya borçluyuz. İlk akla gelen örnek belki de Skype, ama gerek eğitim sistemi gerekse de son zamanlarda dijitalleşmeyi bir devlet politikası haline getirmeleriyle Estonya, az nüfusuna rağmen gelecekte yüksek büyümeyi ve verimliliği hedefliyor.
Estonya, dijital dönüşümü bir devlet politikası haline getirmiş durumda ve bu bir ülke adına çok önemli bir şey. e-Estonya adı verilen hizmetler bütünü altında ilk akla gelen özellik çok yakında ülkemizin de geçeceği dijital hüviyet projesi. Vatandaşlarının kimlik kartlarını dijitalleştiren ve çipli hale getiren bu sistemle birlikte Estonya, pek çok vatandaşa hizmetini de online ortamlardan sunmaya başlamış durumda. Estonya vatandaşları, 2005 yılından beridir internet üzerinden oy verme hakkına sahip. Estonya'da gerçekleştirilen 2011 yılı parlamento seçimlerinde tam 140.846 oy, internet üzerinden kullanılmış ve bu oylar, toplam verilen oyların yüzde 24.3'üne denk geliyor. Kısacası Estonya'da her 4 kişiden 1'i, oyunu internet üzerinden kullanmış durumda.
Estonya, pek çok e-devlet politikasını 2010 yılı itibariyle hızla devreye almaya başladı. Dolayısıyla bir ülkenin dijitalleşmesiyle ilgili önemli tecrübelere sahip olduklarını söylemeliyiz. Ciddi reformlar ve geliştirmelerle vatandaşlarını da dijitalleştiren Estonya'da, internet kullanım penetrasyonları da doğal olarak muazzam düzeyde.
Hedef 2025'e kadar 10 milyon Estonyalı
Estonya nüfus yapısı olarak da ufak bir ülke. Estonya, hem tasarruf hem verimlilik hem de ekonomin ulaştığı rakamlar açısından doygunluk seviyesine ulaşmış gözüküyor. Bu yüzden Estonya, küçük bir ülke olarak büyümeyi sürdürülebilir kılmak adına bazı önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bunlardan ilki, dünya çapında yabancılara e-ikamet hakkı sunan dijital kimlik kartları sunmak. "10 milyon Estonyalı" (10 million Estonians) ismini taşıyan projenin Aralık ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Estonya, vereceği e-oturma izinleri ile birlikte global markaların kolayca Estonya ekonomisine bağlanabilmesini hedefliyor. Yani hem Estonya'yı dünyaya, hem de dünyayı Estonya'ya açmak; müşteri tabanını böylece genişletmek istiyorlar. 2025 yılına kadar 10 milyon hedefi olan proje, özellikle Avrupa Birliği'nde yer almayan ülkeler için de Avrupa'ya açılmak için bir sınır kapısı niteliği taşıyacak. Özellikle Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan'dan pek çok girişimcinin Estonya'da bir e-iş kurmak ve Avrupa Birliği'ne de buradan açılabileceği tahmin ediliyor. Estonya ekonomisi de böylece işlerini Estonya üzerinden kuran dünya vatandaşları tarafından ekonomisinde büyüme hedefliyor.
Hali hazırda Estonya ekonomisinde faaliyet gösteren pek çok yabancı sermayeli şirket bulunuyor ve bu işletmelerin ihracat payında ve istihdamda önemli bir rolü bulunuyor. Estonya, dijital dönüşümünü tüm dünya vatandaşlarına açılarak katlayarak büyümeyi ve girişimcilerin hayalindeki ülke olma konusunda yola çıkmış gibi gözüküyor. Siz de e-Estonya vatandaşı olmak isterseniz, detaylı bilgiyi Estonya'nın açtığı e-Estonya web sitesinden alabilirsiniz.