Son dönemde işletim sistemleri ve internet tarayıcılarının pazar payları nasıl şekillendi?

Son dönemde işletim sistemleri ve internet tarayıcılarının pazar payları nasıl şekillendi?

İşletim sistemleri ve internet tarayıcılarında pazar payları yeni ürünlerle birlikte sürekli olarak değişiyor ve şekilleniyor. Yeni donanımlar, yeni sürümler, şirketlerin ilgili ürünlere verdiği teknik destekler gibi pek çok faktör, bu pazar payı durumunun kaderini belirliyor.

Net Applications'ın yayınladığı rapora göre işletim sistemlerinin ve web tarayıcılarının pazardaki son durumu belli oldu. Hem işletim sistemleri hem de tarayıcılar tarafında önemli değişiklikler bulunduğunu söyleyebiliriz.

Windows 8, %16 pazar payını yakaladı

Screen Shot 2014-11-03 at 01.25.21Microsoft'un piyasadaki son işletim sistemi Windows 8, yüzde 16'lik pazar payını yakaladı. Windows 8.1'in de gelmesiyle daha güçlü bir ivme kazanan Windows, Ekim 2014 sonu itibariyle pazarın tam yüzde 91'ine hakim durumda.

Windows 7, %53 ile en çok kullanılan işletim sistemi versiyonu olurken, Windows XP'nin pazar payı ise düşmeye devam ediyor. 8 Nisan'da XP desteğini bitiren Microsoft, bu durumla pek çok ATM'nin Windows sürümünü yükseltmek zorunda bırakmıştı. Ancak XP'nin pazar payının halen yüzde 17 civarında olduğunu da belirtelim.

Windows'un en büyük rakibi Mac OS ise pazar payını artırıyor. Apple'ın işletim sistemi, dünya genelinde yüzde 7.05'lik bir pazara sahip. Linux'un pazarda sahip olduğu pay ise yüzde 1.41 açıklanmış durumda.

Internet Explorer 11, Internet Explorer 8'i geçti

Screen Shot 2014-11-03 at 01.30.39İnternet tarayıcılarında da lider konumda olan Microsoft'un Internet Explorer'ı, liderlik savaşını biraz da kendi içinde sürdürüyor ve aslında Microsoft'un verdiği savaş biraz da hali hazırdaki kullanıcılarının sürümlerini güncelletmeye yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Internet Explorer 11'in pazar payı yüzde 24'ü bulmuş durumda.

Google Chrome'un pazardaki payının yüzde 21.24, Mozilla Firefox ise yüzde 13.91'le tarayıcı savaşlarında üçüncü sırada bulunuyor. Sadece Internet Explorer 11'in bile IE'nin pazardaki rakiplerinden iyi bir konumda olması, bu alanda IE'nin tartışmasız liderliğini gözler önüne seriyor.

Safari internet tarayıcısının kullanımının artmasını, yukarıda işletim sisteminde hacim kazanan Mac OS ile birlikte arttığını tahmin etmek çok zor değil. Firefox ve Opera'da ufak da olsa belli bir düşüş bulunuyor. Kısacası internet tarayıcılarındaki savaş, biraz da Google Chrome ve Internet Explorer arasında çok çetin gidiyor gibi gözüküyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.